Анализ на съдържание

Съдържанието е двигателят на всяка успешна SEO стратегия. В днешни дни, SEO оптимизацията повече от всякога разчита на него за по-добра видимост и ефективност на органичния трафик за бизнеса. С развитието на алгоритмите на търсачките, просто таргетирането на фраза, чрез повтаряемост, не е достатъчна.

Заявете услуга
Анализ на съдържание

Защо е необходим анализът на съдържание?

Причините за нужда от анализ на съдържанието биха могли да бъдат най-различни, защото и вашият бизнес е уникален сам по себе си.

Практиката ни обаче ни е дала възможност да обобщим няколко най-често срещани ситуации, при които анализът на съдържание е наложителен.

Ето и кои са те:

1
Уебсайт с добра видимост в търсачките, добри позиции на основните му ключови думи, но почти никакви реализации.
2
Уебсайт с лоша видимост в търсачките, слабо покриване на основните му ключови думи, въпреки дългосрочните усилия на SEO специалистите, работили преди нас по него. В този случай реализациите по страниците му от органичен трафик са нулеви.
3
Уебсайт без правилно оформена маркетингова фуния.
4
Уебсайт със средно ниво на видимост в търсачките и съответно позициите на основните му ключови думи. Реализации от органичен трафик се осъществяват, но не са в задоволителни рамки.
5
Уебсайт с недостатъчно качествено изготвено съдържание.
6
Уебсайт с изготвено съдържание, без предварително проучване.

Проблемите, които анализът на съдържание разрешава

В много случаи клиентите идват при нас с вече изготвен уебсайт и създадено съдържание.

Ситуациите с проблеми са най-различни:

 • Класираме добре, но нямаме запитвания/продажби
 • Не класираме никак добре, нямаме трафик, респективно нямаме и запитвания и продажби.

Ако при първоначален технически анализ на вашия уебсайт резултатите са добри, то следващата логическа стъпка е анализ на съдържанието му.

Опитът ни в Serpact ни e доказал многократно, че качественото съдържание почти не оставя въпроси при четящия, в случая вашият потенциален клиент. Така без много да се замисля, той извършва действието заложено в маркетинговата ви фуния – микро или макро конверсия. Ако това обаче не се случва, винаги има причини.

content analysis (1)

През колко етапа преминава анализът на съдържанието на уебсайта?

Анализ на структурата и архитектурата на сайта

През последните няколко години активно се говори за важността на структурата на вашия сайт за Google. Опитът ни многократно ни е показал, че това наистина е така.

В този етап ще създадем сайтмап на текущата структура на вашия уебсайт и ще я анализираме. Почти при всички случаи тук се налага корекция на тази структура, за да повишим качеството на уебсайта ви и да ви представим като по-добри експерти във вашата ниша.

Промените в много от случаите включват премахване на страници, преместването им от една част на сайта в друга или създаване на нови страници, които, разбира се, касаят нови услуги или подуслуги.

Последните задължително ще бъдат обсъдени с вас – като предложение от наша страна, след оформяне на семантичното ядро, подходящо за сайта ви.

Анализ на таргетирането на ключовите фрази

В този етап ще проследим дали правилно поставяте и приоритизирате ключовите си фрази от семантичното ядро по страниците на сайта. Ще проверим за натурална наситеност, за прекалено голяма повтаряемост. Ще проследим и за релевантността на страницата и сайта ви спрямо фразата, която таргетирате и то не само като споменаване, а и тематично.

Ще направим проверка и дали не пропускате нещо от семантичното си ядро или спрямо конкурентите си, с което те са по-успешни от вас в даден момент.

Семантичен анализ

През последните 2 години Google все повече и повече се преорентира към Семантичния Уеб и семантичната оценка на уебсайтове с цел по-високо класиране. Това прави неминуемо и покриването на доста важни семантични изисквания от страна на вашия уебсайт.

В този етап влиза анализ за покриването на различни критерии:

 • Related keywords
 • Suggested keywords
 • TF-IDF
 • Семантична дистанция и близост между ключови думи понятия
 • Co-occurrence
 • Phrase-based indexation
 • Работа с Vector Space Model
 • Entities
 • Search Query Intent
 • Topical Relevance

Анализ на метриките на вашето съдържание

Това е последният и най-важен етап за всеки бизнес, а именно изпълнява ли съдържанието крайната си цел – да продава!

В този етап ще разгледаме следните параметри:

 • Как аудиторията реагира на съдържанието ви?
 • Дали тя е правилната аудитория за него?
 • Какви са метриките ви в социалните мрежи?
 • Какъв е сентимента на аудиторията?
 • Директно ли продава съдържанието ви или е спомагателно към осъществяването на продажба на продукт или услуга?
 • Връщат ли се потребителите по страниците на вашия сайт или с други думи – посещават ли го отново?
 • Колко дълго време прекарват по страниците на сайта ви вашите посетители?
 • Привлича ли съдържанието ви линкове по натурален начин?

faqicon

Често задавани въпроси

 • За малки, средни и големи бизнеси, както и всички собственици на уебсайтове, които имат SEO проблеми като спад на трафик, видимост в Google или позиции по ключови фрази или искат да подобрят съдържанието си, респективно видимостта си в Google.

 • Ръчно и с помощта на инструменти. В Serpact никога не се доверяваме само на софтуерни инструменти, а голяма част от анализа осъществяваме ръчно.
  При анализът на съдържание се използва и база от Machine Learning модели, чрез програмиране, много подобно на начина, по който Google оценява съдържанието на един уебсайт. Освен всичко останало извършваме и специализиран Google EAT – YMYL анализ на съдържанието на сайта за пълно обхващане на изискванията на търсещата машина.

 • Подробен документ с информация за текущото състояние на съдържанието на уебсайта, както и резултатите и ефективността, които то генерира за бизнеса.

 • По ваше желание можем да изготвим документ-задание за начините на разрешаване на проблемите със съдържанието, които сме открили по вашия уебсайт, или да ви изготвим оферта за съвместна работа с нас за отстраняването им.

 • Нишите, в които не е нужна стратегия за съдържание са изключително малко. Добрата SEO стратегия днес е основана именно на стратегия за съдържание и неговата популяризация.

Какво ще получите в края на анализа?

Подробен документ с графики относно ефективността и качеството на вашата текуща стратегия за съдържание по страниците на сайта ви.

Ще презентираме резултатите пред вас.

Ще ви предложим тактики за подобрение или изготвяне на изцяло нова стратегия, индивидуална и съобразена с нуждите и изискванията на вашия бизнес

Клиенти

btv bulgaria logo.svg
zora sm
logodsk
econt logo
logo scala
logo tavex inverse print
logo 24 tschasa
acronis.svg
modeshift logo
cloudsigma logo 1
strypes logo
royal canin logo.svg
knight block

Нуждаете се от SEO услуга?