Video SEO

Видеото има способността да предава съдържание бързо, лесно и в интригуващ формат. Само за няколко секунди и вниманието ни е изцяло ангажирано със случващото се на екрана.

Заявете услуга
Video SEO

Видео SEO – оптимизация на най-удобното съдържание онлайн!

Видеото се превърна в неизменна част от визията на бизнесите. Голяма част от нас, като потребители, предпочитаме видео съдържанието пред текста.

Не е изненада, че успешните бизнеси отделят енергия и време за да повишат видео присъствието си! Това им помага да развият своите брандове, да създадат емоционална връзка със своите последователи и да повишат търговските си възможности. 

Видеото като инструмент

Потребителите имат възможността да видят даден продукт, да създадат своята визуална представа по-ясно и така да улеснят вземането си на решение за покупка. Плюс това, когато публиката се запознае с хората зад даден бизнес, тогава тя развива и емоционалната привързаност към личността пред камерата и обвързва тази емоционална привързаност с процеса на вземане на решение за покупка.

Любопитството, което върви с видео съдържанието води и до много по-нисък bounce rate!

Тоест, бизнесът би могъл с помощта на няколко видеа да създаде своята виртуална визия, да представи продукта си и да създаде приятели в своята аудитория. 

От гледна точка на психологията – видео съдържанието комбинира в себе си два вида кодиране на информация – визуално кодиране (картината) и звуково кодиране (аудиото).

Защо това е важно? В когнитивната психология начините на приемане на информация са от особена важност. Според вида на информацията кодирането ѝ в нашата памет е различно. Тоест, в зависимост от това под каква форма получаваме информация, това ще определи процента на запеметяване и срока на запаметяване. 

Или иначе казано, статията дава определен процент запаметено съдържание на читателя. Подкастът, като звуково кодиране, също дава определен процент информация.
Когато обаче комбинираме информацията от статията, визуализираме елементи на фокус и използваме звук – потребителят получава максимално изживяване, което статистически му дава възможност да запамети повече информация

Обобщено – статиите са чудесен инструмент, без който не можем, но видеото дава нещо повече на потребителя. Улеснява го и му спестява време. В комбинация, статиите и видеата предоставят на аудиторията всичко, от което тя може да се нуждае като информационен поток.

1
2

Защо е важно да оптимизирате вашето видео съдържание?

Все повече бизнеси залагат на видео присъствието си. Което от своя страна означава, че конкуренцията се покачва със всеки изминал час. По статистики от Youtube за 2021 година в рамките на ден са качвани над 720,000 часа видео. Дневно. Всеки ден. 

Това поставя бизнесите в ситуация, в която трябва освен да създадат най-доброто възможно видео, да направят нещо повече, за да дадат шанс на своето видео да достигне до правилните хора и така да разширят възможностите му за разпространяване.

Какво можем да направим, за да оптимизираме своите видеа онлайн?

 • Video SEO Titles – Създаване на заглавия на видеото ви (в зависимост от платформата на разпространение) – в заглавието на видеото се крие възможност за по-ясен отговор. Важно е да се знае, че в търсачките, включително тази на YouTube, един от първите елементи, които дават някаква маркировка на вашето видео, е парчето думи, с които го озаглавявате.
 • Video SEO Descriptions –  Създаване на описания (в зависимост от платформата на разпространение) – наличието на текстов формат помага не само на потребителите, но и на алгоритмите да определят съдържанието на вашето видео. Това включва и добавянето на видео раздели, когато това е възможно.
 • Video SEO Tags – Подбор и добавяне на тагове (в зависимост от платформата на разпространение) – таговете, макар и не толкова тежки като стойност за търсачките, що се отнася до видео, са неизменна част от него – правилното им подреждане помага на търсачката да скъси пътя между търсенето на потребителя и продукта, който предлагате. Бихме могли да наречем таговете ключови думи във видеото.
 • Video SEO Thumbnails – Създаване на подходящи обложки на видеата ни (в зависимост от платформата на разпространение) – във видео индустрията по обложката посрещат и всяко видео трябва да иинтригува дори само с един поглед над представящото му изображение.
 • Video SEO KWR – Проучване на нишата и ключовите думи – стратегически е изключително важно да разберем къде е силата на бизнеса и да насочим фокуса натам, като първата стъпка в тази посока е извеждането на анализ на ключови думи;
 • Video Content Стратегия – Създаване на video content стратегия – спрямо изведените данни се създава поетапна стратегия, която да обгърне нужните на бизнеса и да ги подготви за платформата, в която ще се развива видеото ви; 
 • Chapters Video schema markup – Добавяне на маркировка в случаите на видеа, хоствани в собствен уебсайт – ако стратегията ви предполага да хоствате видео съдържанието на ваш собствен уеб сайт има необходими markup маркери, които следва да бъдат поставени. Тяхната роля е от голямо значение за индексирането на това съдържание като видео и насочването му към подходящата аудитория.
 • Social Media Promotion Strategy – Създаване на план за разпространение в социалните мрежи, който да помогне на вашия маркетинг отдел с процесите по видео оптимизация – спрямо различните платформи алгоритмите работят различно, като всяка една платформа цели едно единствено нещо – да докара повече трафик при себе си. 

До каква степен Video SEO е комплексна задача?

Нека вземем за пример Youtube.

Съдържанието там следва да бъде подготвено за потребителите на Youtube, за вашите потребители, за алгоритмите и за индексирането. И това само ще помогне на живота на вашето видео. Платформата иска повече и повече потребители, което означава, че за да работи за вашето видео, вие също трябва да поработите за нея. 

Видео SEO е сложна комбинация от техники и практики, които са създадени, за да ви дадат шанс за по-добро класиране в Google и Youtube. SEO от гледна точка на видео се отнася до видео оптимизация на няколко равнища – качество, съдържание, стойност за потребителя. 

На въпроса: Кое е най-важното перо от Видео SEO процесите? – ще отговорим – съдържанието на видеото!

Но също както една статия изисква известна стилизация, подготовка за публикуване, така и видеото изисква своята доза предварителна подготовка, преди да бъде предложено в безкрайната вселена на онлайн търсачките. Това ще даде максимален шанс на полезното и хубаво съдържание да стигне до правилната аудитория.

Google, Youtube, Bing, Vimeo и много други – имат особена политика, която ви гарантира, че тежестта на различните елементи, оптимизиращи съдържанието, утре може да се промени. Познаваме ги по честите ъпдейти. Това е и причината да се доверите на експерт, когато желаете оптимизация на видео съдържанието си.

Имате въпроси? Вижте повече в блога или ни се обадете.

Всеки проблем ще бъде придружен от едно или няколко най-подходящи решения и насоки за тяхното внедряване.

faqicon

Често задавани въпроси

 • Видео SEO е комбинация от техники и практики, които са създадени за подобрят видимостта и класирането на видеата ви в търсачките.

 • Видеото е една от най-използваните форми на съдържание след текста. Милиони видеа биват споделяни ежедневно в световен мащаб. Видео SEO спомага правилното таргетиране на конкретна група потребители – а именно – вашите идеални клиенти.

 • В процеса на оптимизация на видеа се включва анализ, планиране, технически задания и правилно дистрибутиране на дадено съдържание. Всеки един от тези процеси изисква спазване на конкретни условия, за да бъде успешно извършена една оптимизация.

 • Youtube е втората по големина търсачка в света след Google и в случай че бизнесът използва платформата за своите видео продукти, тяхното оптимизиране е силно препоръчително.

 • Оптимизацията и правилната маркировка на видеата на даден сайт са част от оптимизацията му и са от значение за по-доброто разбиране на търсачките какво съдържа даденото видео и за кого би било полезно то.

Как да се свържа с вас, ако имам нужда от видео SEO услуга?

За да се свържете с нас използвайте нашата контактна форма.

Клиенти

btv bulgaria logo.svg
zora sm
logodsk
econt logo
logo scala
logo tavex inverse print
logo 24 tschasa
acronis.svg
modeshift logo
cloudsigma logo 1
strypes logo
royal canin logo.svg
knight block

Нуждаете се от SEO услуга?