Google: външният вид на сайта може да повлияе на класирането му

John Mueller от Google потвърди, че визуалната репрезентация на уебсайта може да повлияе на видимостта му в резултатите от търсенето.
google външен вид на сайт

John Mueller от Google потвърди, че визуалната репрезентация на уебсайта може да повлияе на видимостта му в резултатите от търсенето.

Този аспект може да се отрази негативно на видимостта, особено ако сайтът не отговаря на определени изисквания за качество. Това заяви Mueller по време на видео от поредицата на Search Central SEO, записано на 25 юни 2021 г.

В отговор на въпрос за това как да се адресира проблем със спад в трафика, John Mueller съветва да се разгледат различни елементи на сайта, които могат да повлияят на възприятието на посетителите.

Общото намаляване на трафика, което не е свързано с update на алгоритъма, може да показва, че има проблем с уебсайта. Некачественият дизайн може да го задържа на по-ниски позиции в резултатите от търсенето, ако той не отговаря на очакванията на потребителите.

Във видеото на Search Central SEO Mueller получава въпрос от собственик на сайт, чийто трафик продължава да спада за продължителен период. Той търси съвет за това какъв може да е проблемът и как да го отстрани.

В отговора си Мюлер съветва, че си струва да се разгледат детайли, които може да изглеждат маловажни на пръв поглед за собственика на сайта, но биха могли да имат голямо значение за посетителите.

„Понякога тези малки аспекти играят съществена роля по отношение на начина, по който хората възприемат вашия уебсайт. Ако например създавате съдържание, свързано с финансова тема и хората, посещавайки сайта ви си казват „добре, информацията ви е наред, но е представена по начин, който изглежда много аматьорски“, – това не говори добре за начина, по който се възприема вашият уебсайт. И в дългосрочен план може да отразява нещо, което е видимо и при търсене.“

За да получите представа как да подобрите представянето на вашия сайт, Мюлер препоръчва да се търсят независими мнения от безпристрастни страни.

Той също така съветва да се разгледа публикация в блог на Google от 2019 г., свързана с ъпдейтите, в която са изброени редица въпроси, които собствениците на сайтове трябва да си зададат по отношение на подобряването на качеството на страницата си.

Резюмирано, най-важните от тях са следните:

– Има ли правописни или стилистични грешки в съдържанието ми?
– Изглежда ли сякаш съдържанието е създадено обмислено или е небрежно и прибързано?
– Създава ли се или е аутсорснато създаването на масово съдържание от голям брой копирайтъри?
– Разпространява ли се съдържанието в голям брой сайтове, по начин, по който отделни страници или сайтове не получава необходимото внимание и грижа?
– Съдържанието има ли прекомерно количество реклами, които отвличат вниманието или пречат на основното съдържание?
– Дали съдържанието се показва добре за мобилни устройства, когато се гледа на тях?

Като собственик на сайт, вие също бихте могли да задавате на потребителите тези въпроси, но трябва да бъдете подготвени да приемете обективно обратната връзка.

John Mueller съветва:

„Ако задавате на потребителите си такъв тип въпроси и взимате предвид отговорите им, които ви дават обективна информация, това би могло да ви помогне да намерите проблеми, върху които трябва да работите. А може да се окаже и че бъркате в това, което адресирате като проблем в момента.

Така е подходът, който бих възприел аз. Опитайте се да получите адекватна обратна връзка от хората и да предприемете действия въз основа на нея.

Със сигурност е неприятно, когато сте работили по уебсайта си толкова дълго и неуморно и някой го каже, че дизайнът е грозен, или цветовете са неподходящи, но понякога това е, което трябва да чуеш, за да направим промяна в правилната посока “

Важно е да имате предвид, че промените, направени за подобряване на качеството на уебсайт, могат да отнемат много време, за да бъдат отразени в резултатите от търсенето.

Чуйте пълната дискусия по темата във видеото по -долу:

Подобни статии