Защо класиранията на сайтове на мобилни устройства и десктоп се различават

Класиранията на мобилни устройства и на десктоп са контекстуално персонализирани
Защо класиранията на сайтове на мобилни устройства и десктоп се различават (1)

Този въпрос бе зададен от участник в Google live hangout през юни тази година в търсене на отговор защо даден сайт не се представя добре при органично търсене през мобилни устройства в сравнение с резултатите на десктоп.

John Mueller от Google разказва защо резулатите при търсения в Google може да се различават на мобилни устройства и на десктоп и кои са факторите, които влияят върху тези класирания.

В поредната среща Google live hangout експертът спомена за няколко фактори, свързани с персонализацията, за да обясни защо двата типа търсения се различават понякога.

Първо, индексирането и класирането на сайт са две различни понятия.

Фактът, че сега с приоритет е Mobile-first индексирането, не означава, че версиите за мобилни устройства и настолни компютри ще бъдат класирани еднакво, защото са индексирани като мобилни.

Mueller споделя:
Mobile-first индексирането е специфично от техническа гледна точка за индексиране на съдържанието. И Google използва мобилен Googlebot за индексиране на това съдържание. Но след като съдържанието се индексира, класирането на сайта е съвсем отделен показател.

Класиранията на мобилни устройства и на десктоп са контекстуално персонализирани

Експертът изтъква, че при някои ситуации контекстът на потребителя при търсене и самото устройство, което ползва при търсене, може да променят класирането на даден сайт.

Mueller пояснява:
“Нормално е класирането за настолни компютри и мобилни устройства да се различава.
Понякога разликата е по отношение на показатели като скоростта.

Понякога това е по отношение на показатели като преживяване при сърфиране през мобилно устройство.
Понякога разликата се дължи на различните елементи, които се показват на страницата с резултати от търсенето.
Например, ако търсите през телефона си, то вероятно търсите локална информация около вас, защото сте в движение.

Докато при търсене на настолен компютър, вероятно търсите повече изображения или повече видеоклипове, показани в резултатите от търсенето.
Така че ние сме склонни да показваме различна комбинация от различни типове резултати от търсенето.
И това е съвсем нормално.
Не е нещо, което да е обвързано с техническия аспект на индексирането на съдържанието. “

Скорост на зареждане и мобилни фактори при различията в класирането на уебсайтове

По време на Hangout бе зададен въпрос от аудиторията дали ниските резултати при класирането на мобилни устройства са свързани със скоростта на зареждане на сайта на същите устройства.

Mueller поясни, че преживяването на мобилни устройства определено в фактор за класирането на сайта. Възможно е да има и други фактори, които играят роля.
Понякога разликата в класирането се дължи на факта, че това е различно устройство или различна връзка с интернет, така че ние използваме различни настройки по същество за персонализиране.

Разликите в класирането на сайтовете се дължат и на персонализацията

John Mueller потвърди, че мобилното индексиране е просто индексиране и се разглежда отделно от алгоритмите за класиране.

Специалистът от Google разкри, че персонализацията играе роля в някои разлики в класирането при търсенията на мобилни устройства и при настолни компютри.

Разбира се нуждите на даден потребител на мобилно устройство може да се различават от нуждите на друг, който ползва настолен компютър.

Така че, ако някой се опитва да диагностицира защо има разлики в класирането между устройствата, тогава би било полезно да се види защо мобилните версии на най-високо класираните сайтове могат да бъдат предпочитани пред по-ниско класираните страници в контекста на мобилно устройство и персонализация.

Възможно е при подобно проучване да се открият улики, които да помогнат за диагностицирането на проблемите.
Ако се интересувате от цялата дискусия с John Mueller, чуйте я тук:

Колеги от екипа ни – Никола Минков и Дидо Григоров също се включиха с коментари по наши проекти в сферата на медицината (вж от 43 минута).

Подобни статии