Google с нов СПАМ алгоритъм ъпдейт

На 23 Юни 2021г.
google с нов СПАМ алгоритъм ъпдейт

На 23 Юни 2021г. Google потвърди пускането на актуализация на алгоритъма, свързана със спам.


Danny Sullivan от Google съобщи, че ъпдейтът на алгоритъма, насочен към борба със спама, е вече активен за search резултатите. Втора актуализация беше реализирана седмица по-късно – в началото на месец Юли.

Не бяха предоставени точни подробности за обхвата на новостите, но е известно, че Google редовно пуска актуализации за спам, за да поддържа високото качество на резултатите от търсенето.

Едно е сигурно – легитимен уебсайт, следващ Google webmasters указанията, няма основания за притеснения по отношение на този спам ъпдейт.

Google има строга дефиниция за това, което счита за нежелана поща и това засяга предимно нискокачествени сайтове, които подвеждат потребителите да предоставят лична информация или да инсталират злонамерен софтуер.

Ъпдейтът в алгоритъма таргетира фишинг измами и други подобни действия в мрежата, чрез които злонамерени сайтове се опитват да се класират в резултатите от търсенето, представяйки се за висококачествени и съдържателни страници.

Трябва да се отбележи, че дори сайтовете, които следват указанията на Google, са уязвими на спам атаки. Ако даден сайт не е адекватно защитен, той може да изпраща спам на потребителите се, без дори да го знае.

Годишният доклад на Google за борба със спама показва, че той все още е широко разпространен. Ако ранкингът на вашия сайт внезапно спадне след актуализациите от последните седмици, би било разумно да проверите сигурността му и да потърсите признаци на възможна атака чрез технически анализ.

Когато даден сайт е ударен от спам упдейт, класирането на съдържанието му се понижава в резултатите от търсенето или се премахва от индекса на търсачката.

Google изчислява, че нейните автоматизирани системи подсигуряват, че над 99% от посещенията от резултатите от търсенето са свободни от спам.

Съобщавайки за тази актуализация, Sullivan прави препратка към блог пост от Април, който описва резултатите от последните усилия на Google за борба със спама.

Миналата година автоматизираните системи на Google са блокирали всеки ден около 25 милиарда нежелани страници от индексиране в резултатите от търсенето.

Вероятно ще научим повече за въздействието на този спам ъпдейт през настоящия месец, когато Google ще публикува годишния си доклад за борба със спама за изминалата година.

За повече информация за това как Google се бори със спама, можете да изгледате следното видео:

Подобни статии