Какво е SEO оптимизация (Search Engine Optimization)?

Кои са основните търсещи машини или онлайн търсачки?
what is seo

Какво е SEO? Терминът е съкращение на английското „Search Engine Optimization“ и в буквален превод означава „оптимизация за търсещи машини“. Чрез SEO оптимизация всеки сайт може да получи безплатен таргетиран трафик.

За целта потребителят трябва да потърси в търсачка определена дума или израз и да отвори най-подходящия резултат в SERP (Search Engine Result Pages) страницата с резултати в търсачката. 

Чрез този метод може да получите така наречения органичен резултат, който се различава от платените реклами в търсещите машини.

Кои са основните търсещи машини или онлайн търсачки?

Какво е SEO оптимизация

Основната и най-използвана търсеща машина в цял свят е Google, а след нея се нареждат Bing, Yahoo, Yandex и BaiDu. Има и много други търсачки, които се използват от по-малко потребители, като сред тях са например DuckDuckGo, Ecosia, Exalead, Gigablast, Qwant, Sogou и Youdao Chinese

Процентното разпределение по използваемост на търсачките за мобилни търсения според статистика към януари 2023 година е:

 • Google – 92.9% от онлайн заявките за търсене;
 • Bing – 3.03% от онлайн заявките за търсене;
 • Yahoo – 1.22% от онлайн заявките за търсене;
 • Yandex – 0.85% от онлайн заявките за търсене;
 • BaiDu – 0.65% от онлайн заявките за търсене;
 • DuckDuckGo – 0.58%от онлайн заявките за търсене;

Що се отнася до десктоп търсения, нещата са малко по-различни. След новината за предстоящата интеграция на ChatGPT в резултатите от търсенето, Bing повдига посещаемостта си с цели 9% още в същия месец, макар Google да остава категоричен лидер с 85% пазарен дял от търсенията на настолни компютри през януари 2023 г.

История на търсачките и SEO оптимизацията

Какво е SEO оптимизация

Първите търсещи машини са сваляли частично информация от интернет и са я подреждали под формата на каталози. По този начин потребителите са могли да търсят информация по определени думи и фрази, но резултатите не били много точни. Алгоритъмът за нареждане на тези резултати не изчислявал прецизно заявките и подреждал резултатите по-скоро хаотично, отколкото с голяма точност.

Първата търсачка е Alta Vista, която е създадена пред 1995 година в Palo Alto, California, USA от Paul Flaherty, Louis Monier, Michael Burrows и Jeffrey Black. След 8-ми юли 2013 година, търсачката спира да функционира и да се поддържа.

Най-голямата търсачка е гигантът Google, която е създадена през 1996 година от Лари Пейдж, като години след това към него се присъединява и Сергей Брин. Големият ръст на търсачката се случва през 2001 година, в която Google има над 150 милиона заявки на ден.

Днес Google е най-използваната търсеща машина в цял свят, като 92% от всички мобилни търсения се правят в Гугъл. С течение на годините търсачката започна да имплементира различни алгоритми, с които пренарежда резултатите в органичното търсене все по-прецизно. Целта на Google е да дава най-точната информация на потребителите на базата на релевантност.

Как търсенето в Google се променя през годините

С цел да представя на потребителите си все по-точна, полезна и отговаряща на интереса на потребителя информация, Google прави редица промени в начина на сортиране и класиране на резултатите от търсенето.

Някои от популярните Google ъпдейти от създаването на търсачката до днес са:

 • Panda: Стартира през 2011 година. Това е ъпдейт за оценка на съдържанието, като това включва: нискокачествено съдържание, липса на съдържание, дублирано съдържание в сайта, плагиатство, генериране на спам съдържание и пренасищане на ключовите думи.
 • Pеnguin: Стартира през 2012 година. Представлява ъпдейт за оценка на линк профила на сайт, което включва: линкове от слабо авторитетни (спам) сайтове, линкове от сателитни сайтове или PBN-и, ирелевантни линкове, платени връзки, връзки с повтарящ се (спам) анкор текст.
 • Pirate: Стартира през 2014 година. Този ъпдейт прави оценка на пиратско съдържание или голям обем доклади за дублирано съдържание.
 • Hummingbird: Стартира през 2013 година. Фокусира се върху практиката за точно съвпадение на ключови думи и keyword stuffing – пренасищане на ключовите думи.
 • Pigeon: Стартира през 2014 година. Обръща внимание на неоптимизирани страници, неправилна настройка за Google My Business, липса на цитати в локални директории, каталози и мрежи и несъответствие на NAP (Name, Address, Phone number) с Google My Business и сайта.
 • Mobile Friendly Update: Стартира през 2015 година. Наказва липса на мобилна версия на сайта, неправилен изглед, използване на Pop ups / приставки и лош UX (user experience). Тогата Google представя и своя инструмент за тестване наречен Mobile Friendly Test.
 • RankBrain: Стартира към края на 2015 година. Основно изчислява потребителското преживяване, липса на специфични заявки служещи като уместност, изчисление на bounce rate – степен на отпадане на потребители от сайта.
 • Possum: Стартира през 2016 година. Фокусира се върху споделяне на физическия адрес на бизнеса с подобен бизнес в Google My Business и локация за потребителя, подаващ заявка за локален резултат, базиран на неговата геолокация.
 • Fred: Стартира през 2017 година. Касае предимни вътрешното налинкване между страниците в сайта и изходящите линкове на сайта.
 • Maccabees – алгоритъм, който атакува сайтове със слабо съдържание и страници с близко/подобно съдържание от типа ключова дума + локация.
 • BERT: Стартира през 2019 година. Това е една от най-важните актуализации на търсачката, с която Google имплементират технология, базирана на невронни мрежи, за предварително обучение на обработка на естествен език. Така търсачката започва да разпознава по-добре контекста на думите в заявките за търсене, а семантичната оптимизация на сайта започва да играе все по-важна роля за класирането му.
 • Passage Ranking: Стартира през 2021 година. Благодарение на подобреното контекстуално разбиране на заявките, търсачката вече може да класира конкретни параграфи от текста, които отговарят най-точно на потребителското намерение.
 • Google MUM: Стартира през 2021 година като целта му е изцяло да замести Google BERT с около 1000 пъти по-голяма ефективност. Представлява мултимодален алгоритъм, предназначен за преодоляване на езиковите бариери при търсене и предоставяне на един конкретен отговор на сложни заявки, без да е необходимо да се правят множество търсения. Алгоритъмът продължава да се развива и да обхваща различни езици.
 • Helpful Content Update: Стартира през 2022 година. Има за цел да оцени качеството на съдържанието по отношение на неговата фактологичност и добавена стойност за потребителите. За да се покаже в резултатите от търсенето, един сайт не трябва да има каквото и да е съдържание, а експертно съдържание, отговарящо на болката на потребителя.

Към 2023 ъпдейтите на Google продължават да текат, като основен фокус остава оптимизацията на резултатите по отношение на надеждността и добавената стойност, която класираните страници дават на потребителите. 

Black-Hat SEO срещу White-Hat SEO в оптимизацията на сайтове

какво е seo оптимизация

В света на SEO съществуват две основни категории: оптимизатори White-Hat {бели шапки} и Black-Hat {черни шапки}.

Методът на Black-Hat се свързва обикновено със забранени практики, които носят по-бързи резултати, но за сметка на това са много рисковани и наказание от Google е твърде възможно, тъй като нарушават Общите условия на търсачките.

Терминът „черна шапка“ произлиза от американските филми, за да се разграничат „лошите“ от „добрите момчета“, които носеха бели шапки (виж  бели шапки SEO ). Напоследък се използва по-често, за да се опишат компютърните хакери, създателите на вируси и тези, които извършват неетични действия с компютри.

На обратния полюс White-Hat са само позволени и безопасни тактики, които също носят ползи за даден сайт, помагат му да се класира, но по-бавно и безопасно. 

Какво е Black-Hat SEO? 

Black-Hat SEO е най-често дефинирана като неодобрена практика, която въпреки това би могла да подобри класирането на страница в SERP. Използването на подобна стратегия е в противоречие с Общите условия за използване на търсещите машини и възможността това да доведе до забрана за индексация и класиране в SERP е огромна. 

Списък на забранените стратегии, използвани от Black-Hat SEO практикуващите, е публикуван в указанията на Google за уеб администратори и указанията за уеб администратори на Bing .

Black-Hat SEO практики

Ето как изглежда един кратък списък на използваните Black-Hat SEO стратегии и практики:

 • Автоматично генериране на съдържание (Content Automation)
 • Doorway Pages – създаване на страници и сайтове само за една ключова дума, с текстове само за търсачки, но не и за потребители. След това тези страници подават връзки или се редиректват към друга страница или сайт.
 • Скрито съдържание или линкове чрез CSS, Java, HTML (Hidden Text или Links)  – създаване на скрито съдържание, невидимо за потребителите, но видимо за Google. Може да се постигне чрез използване на HTML, CSS, JavaScript и други методи. Целта е да се насити със съдържание една страница, за да покрива повече ключови думи.
 • Keyword Stuffing – голям брой повторения на едни същи ключови думи и фрази с цел по-бързо и по-високо класиране на страницата в резултатите на Гугъл.
 • Негативно SEO на конкуренти – платени вредни линкове към конкурент от сайтове за забавления или сайтове за възрастни. Може да се предпазите от тази практика като използвате Google Disavow Tool, за който ще разкажем по-детайлно по-долу.
 • Sneaky Redirects – скрити пренасочвания, чрез които потребителят отива в друга страница без да го очаква отива. Повече за тази практика можете да разберете от правилата, описани в Google за Sneaky Redirects. 
 • Cloaking – това е показването на различно съдържание за потребителя и за бота на Google (GoogleBot) като по този начин търсачката разбира страницата по различен начин от нейните посетители.
 • Link Schemes – практики за закупуване на линкове или размяна на линкове, поставяне на спам анкор текстове, както и прес релийз съобщения с пренасищане на рекламна цел.
 • Мрежи за публикуване на гост статии (Guest Posting Networks) – изкуствено създадени групи от блогове, в които се публикуват статии единствено с цел генериране на връзки за SEO цели.
 • Манипулация на връзки – включва купуване на връзки към уеб сайта, поставени постфактум към вече съществуващи публикации във външни сайтове в мрежата.
 • Spinning – забранен метод за пренаписване на едно съдържание с различни думи. Съществуват софтуери за тази цел, които автоматично могат да го направят.
 • Link Farms – ферми за линкове, които преди години са се използвали доста, като най-популярните са били в Русия. Все още съществуват.
 • Rich Snippet Markup Спам – фалшиви и нереални маркировки на сайта, поставени с цел манипулация на Google и изкуствено класиране. Възможна е човешка грешка, но трудно се установява.
 • Изкуствено генериране на фалшиви заявки / търсения (Queries) в Google – целта на този метод е да подведе Google, че по определени думи или изрази (най-често включващи ключова дума и определен бранд) потребителите имат голям интерес и търсят. По този начин Google приема този бранд като популярен в интернет и го асоциира с подадената ключова дума, което рефлектира индиректно на класирането му.
 • Създаване на субдомейни, страници или нови домейни с дублирано съдържание за конкуренти.
 • Редиректи на ниво домейни. Това се използва чрез редирект 301 от домейн с история и силни връзки към него. Този домейн, ако изтече по някаква причина и не се поднови, се закупува от Black-Hat изпълнителите и се редиректва към собствен проект. Serpact™ напомня, че се очаква google да създаде алгоритъм за превенция точно от тези редиректи, като за целта няма да се прехвърля цялата тежест от домейна.
 • Страници със злонамерен код, вируси, фишинг сайтове и сайтове които копаят биткойн.

Какво е White-Hat SEO?

White Hat SEO включва нормални практики за подобряване на резултатите в търсещите машини според техните правила и условия.
 

Или иначе казано – White-Hat SEO е пълна противоположност на Black-Hat SEO. Генерално то рефлектира на вашите резултати по-бавно, но сигурно и най-вече стабилно. 

White-Hat SEO практики

Ето и няколко кратки примера за практиките, използвани в оптимизацията на сайтове според правилата на търсачките:

 • Предлагат се качествени услуги;
 • Създава се качествено съдържание;
 • Работи се по изграждането на разпознаваем бранд;
 • Използват се и се интегрират On-Page препоръки, за които можете да прочетете по-надолу в статията;
 • Създава се улеснен за навигация сайт;
 • Обръща се внимание на доброто потребителско преживяване – UX (user experience). 

Индексиране на сайта от търсачките – как се случва?

sitemap

Търсачки използват ботове, чрез които обхождат сайтове, като за целта използват роботи (robots) или кролери (crawlers). Чрез този метод търсачките обхождат определен сайт и след това го индексират, а алгоритмите им го оценяват на базата на намерената информация в сайта. 

Когато потребител потърси в Google по определена ключова дума или израз, той визуализира резултати от базата данни на търсещата машина, която вече е обходила, записала, рендирала, индексирала и оценила информацията от сайта.

Google разполага с няколко бота:

 • Стандартен бот за десктоп версия в SERP;
 • Бот за мобилна версия;
 • Бот за Google news;
 • Бот за Google images;
 • Бот за Google videos.

Основната информация, която ботът приема за най-важна в един уеб сайт е първо страницата robots.txt. Това е текстов файл, който ботът обхожда и приема командите в него като най-важни за обхождането на един сайт. 

Може да следите и проверявате дали вашият robots.txt не забранява важни страници за определен сайт, чрез Google Search Console (позната в миналото като Google Webmaster Tools).

Как да управлявате своя Robots.txt файл

Ако вземам за пример нашият https://serpact.bg/robots.txt, ето какво може да включва файлът и как да го управлявате правилно:

 • Трябва да подадете команда за обхождане на сайта като използвате: { User-agent: * }.
 • Забрана за обхождане на страници, отговарящи за администрацията на сайта. За WordPress това се прави с: { Disallow: /wp-admin }.
 • Ако имаме онлайн магазин, можем да забраним на бота да обхожда резултати от филтъра на категорийните страници. Обикновенно се прави чрез добавяне на следната команда: { Disallow: */? }. Това забранява всички php филтрации, като { /?sort= } и т.н.
 • Може да забраните и обхождането на страници от рода { .index.php }. Ето примера: { Disallow: /index.php }.
 • По желание може да се добави и предпочитаният вариант за обхождане на сайта чрез: { Host: serpact.bg или www.serpact.bg } в зависимост от начина, по който се зарежда сайта.

Добавяне на url адрес към XML Sitemap също се счита за добра практика: { Sitemap: https://serpact.bg/sitemap.xml }.

Правилно конфигуриране на XML Sitemap

Тази карта служи да окаже на бота кои страници да обхожда, колко често и с какъв приоритет. 

Можете да валидирате XML Sitemap в Google Console чрез тест, както и да изчакате няколко дни или седмици и да проверите дали заявените страници съответстват на индексираните.

Платени резултати в Google чрез Google Google Ads (AdWords) или така нареченият PPC (Pay Per Click)


Тази услуга на Google не е свързана директно сът SEO, но има теории за това, че един бизнес чрез AdWords, подобрява и органичното си класиране
Към момента няма солидни доказателства дали тази теория е вярна или не.

Техники за оптимизация на сайт чрез SEO

Какво е SEO оптимизация

Техниките за SEO се разделят на три основни типа: техническа On-Page оптимизация, Off- Page и семантична оптимизаця (Semantic SEO).  

 • On-Page оптимизацията е динамичен процес, който се проверява и повтаря всяка седмица или поне всеки месец.
 • При OffPage оптимизацията се работи ежедневно по програми, изготвени на базата на няколко анализа, които са описани в детайли по-долу.
 • Семантиката или съдържанието на даден сайт е също много ключов фактор за процеса на оптимизация.

И трите процеса са изключително важни за изпълнение и не се извършват еднократно, а се наблюдават, надграждат и адаптират с течение на времето. 

Техническа оптимизация за търсачки – On-Page или On-Site техники за подобряване на класирането

Техническата оптимизация има голямо влияние на цялостната оптимизация на един сайт. Тя се дели на няколко нива и етапи, които ще засегнем в редовете по-долу. 

Скорост на зареждане на сайт

Според Google препоръчителната скорост на зареждане на даден сайт трябва да е под 3 секунди. Разбира се, съществуват много теории, в които се твърди, че зареждането на един сайт трябва да е под 2 секунди. 

Все пак това не са много конкретизирани твърдения, тъй като много зависи какъв тип е един сайт – дали е онлайн магазин, новинарски сайт, сайт за фирмени услуги или друго. 

Екипът на Serpact™ е подготвил пълна информация за оптимизация на скорост на зареждане на сайт.

Structured Data (структурирани данни)


Тази стъпка представлява структуриране и описване на различните елементи в една страница и е изключително важна и ключова за целия процес на SEO.

Основният източник на информация е schema.org, който включва няколко формата на описание на елементите според указания: Microdata, Microformats, RDFa, JSON-LD.

Schema.org е динамична и често се правят промени, които е хубаво да се проследят. Пълно ръководство по темата можете да прочетете тук: Какво е Schema и как да я използваме?

Структуриране на текста чрез заглавия (Headings)


H1, H2, H3, H4 са така наречените heading tags, които се използват за определяне на различните заглавия и подзаглавия на дадена страница. Често H1 се използва в комбинация с Title tag (таг на заглавието), което някой оптимизатори твърдят, че е грешно, но други отричат.

Добрата структура на текста го прави обозрим и разбираем както за потребителите, така и за търсачките. Тя е особено важна и по отношение на възможността за класиране на пасажи с отговори на конкретни потребителски търсения на подтеми, свързани с основната тема на текста.

Оптимизация на заглавия (Title тагове)


Title tag е заглавие на страница, което може да е различно от това, което се визуализира на потребителя в сайта. Това заглавие може да се види в органичните резултати на Google, при търсене от потребителя.

Това заглавие е много ценно и важно, защото то може да подобри вашия CTR (Click Through Rate). Дължината на Title Tag-а трябва да е до 65 символа, като оптималната му дължина се определя най-точно в пиксели според това дали потребителят търси на настолно или на мобилно устройство.

Оптимизация на мета описания


Meta description (мета описание) е елемент, който служи за описание на страници, които потребителят вижда в органичните резултати в Google, точно под заглвието Title Tag. 


Дължината на мета описанията не трябва да надвишава 160 символа, а съдържанието им трябва да обобщава съдържанието на страницата, както и да представя основните конкурентни предимства на бранда тогава, когато става въпрос за търговски сайтове. 

Вътрешни и външни линкове


Изграждането на вътрешни линкове също е изключително важен процес в етапа на оптимизация на един сайт. То служи като директен фактор за SEO и дори е свързан с Fred Update, който е пуснат през 2017 година. Вътрешните линкове служат за разпределение на тежестта на страници в даден сайт.


Изходящите линкове, от своя страна, представляват връзки от даден сайт към друг. Ако например подавате релевантни връзки от дадена страница или публикация към друг уебсайт, това няма да ви навреди, а напротив, ще увеличи релевантността ви и ще подобри ранка на страницата ви.


И в двата случая следва да се използва добре планиран вътрешен анкор текст. Това са думите и изразите, които водят към друга страница или сайт. Тези анкор текстове имат ключова роля при изграждането на вътрешни връзки или изходящи връзки в сайта ви.

Маркиране и описание на снимки

Оптимизацията на изображения също е особено важна за показване на един сайт в резултатите от търсенето в интернет – било то търсене по фраза или търсене по изображение.

Част от техниките и факторите при оптимизацията за изображения на вашия сайт включват:

 • Големината на снимките е важна и като размер – височина / ширина и като големина на файла. Не е нужно например да слагате дадено изображение с размери 5000px на 3000px, а страницата ви да позволява максимален размер на ширина на екрана 1280px, защото зареждате излишно много повече kb, дори mb в някой случаи, което влияе на скоростта на зареждане на страницата.
 • Слуг (slug) на изображението зависи от името на файла, който качвате. Често срещана грешка е качване на снимки със слуг „IMG-20-05-2017“. По-добрият вариант е файлът да се казва „Markirane-i-opisanie-na-snimki“, защото Google ще обърне внимание на този елемент при ранкирането на вашия сайт.
 • Alt tags (алтернативен таг) служи за определяне от Google на самото изображение и описанието му, защото една търсеща машина не може или поне много рядко може да разбере едно изображение. Нещо повече – този таг прави сайтът ви достъпен за хора с нарушено зрение, тъй като те разбират съдържанието на изображението именно благодарение на алт тага му.
 • Заглавието на изображението често е единственият използваем метод от изброените за оптимизация на изображения.
 • Описанието на изображенията е също важен елемент, но често подценяван. Някои CMS системи дори разделят описанието на кратко и дълго, но тази възможност не носи огромни ползи.

Не на последно място – снимките, изображенията и логото са много важни при описването на даден сайт чрез структурирани данни (structured data).

Mобилна версияна сайт

Мобилната оптимизация е изключително важен процес, на който трябва да се обърне специално внимание. По последни данни търсенето от мобилни устройства надминава търсенията от десктоп устройства както в България, така и по целия свят.

Ако трябва да бъдем точни, през 2015 година мобилният трафик е бил 31%, докато през 2023 година 55% от онлайн посещенията в световен мащаб идват от мобилни устройства, 43% – от настолни компютри, а 2% – от таблети.

На фона на тези данни идва и факта, че с днешна дата именно мобилният бот е основният бот, чрез който Google обхожда всички уеб сайтове и онлайн магазини в интернет. 

Ето защо всяка една страница в даден сайт трябва много внимателно да се анализира чрез симулатори, за да се разберат нейните слаби места или бъгове по отношение на мобилната оптимизация.

Някои често срещани грешки са:

 • Елементи, излизащи извън размера на екрана на устройствата;
 • Много ситен шрифт на съдържанието;
 • Липса на контраст между съдържанието и фона му;
 • Изскачащи елементи – така наречените Pop-ups;
 • Елемeнти, закриващи основна част на екрана;
 • Неправилно оразмерени елементи;
 • Елементи много близки един до друг; 
 • Застъпващи се елементи и др.

Потребителско изживяване


Оптимизацията на потребителското изживяване (UX – user expеrience) може да увеличи значително вашите реализации. Тази тема е изключително важна сред големите дигитални агенции и те инвестират огромно количество ресурс в нея.

За да се постигне такъв тип оптимизация се работи както върху структурата и архитектурата на уеб сайта, така и върху детайли като категории и подкатегории, филтриране на продукти, визуален дизайн, интегриране на функционалности и др. 

Статуси на сървъра


Има различни грешки или статуси на сървъра – 100, 200, 300, 400 и 500 – като основните с роля за SEO оптимизацията са няколко:

 • Статус 200 – страницата се зарежда добре и всичко е наред
 • Статус 301 – постоянен редирект (пренасочване);
 • Статус 302 – временен редирект (пренасочване);
 • Статус 404 – страницата не е намерена. Това не е негативен сигнал за Google. Напротив, дори се смята че добре оптимизиран сайт с добра 404 страница, може да доведе до продажби и реализации. В страница 404 можете да предложите на потребителя да получи % намаление, да намери промоция, да избере продукт и т.н.
 • Статус 410 – страници,изтрити от сървъра;
 • Статус 500 – вътрешна грешка на сървъра;
 • Статус 503 – сървърът не е наличен.

Мониторингът и управлението на сървърните статуси поддържа високо ниво на техническа оптимизация на сайта и предпазва бизнеса ви от неочаквани спадове в резултатите от търсенето. 

Счупени връзки


Твърди се, че Fred update, за който писахме по-горе, следи точно за тези връзки и ако попадне на тях, намалява качествения коефициент на сайта (quality score).

Важно е да се следи чрез инструмент за тези връзки и да се прави периодичен анализ веднъж седмично или в най-лошия случай веднъж месечно.

Структура на URL адресите


В зависимост от езика на сайта, който е свързан с вашата таргет група, вие трябва да напишете слуговете по правилния начин. Ако имаме блог публикация на тема: „Какво е SEO оптимизация“ на български език, то имаме няколко варианта на тежест:

 • https://serpact.bg/what-is-seo-optimization/ – това е вариант, подходящ за английския вариант на публикацията.
 • https://serpact.bg/какво-е-seo-оптимизация/ – комбинирането на кирилица и латиница не е идеалният вариант.
 • https://serpact.bg/какво-е-сео-оптимизация/ – чистата кирилица е добър вариант, но при копиране на адреса и поставянето му в web, се получават символи като тези: /%d0%ba%d0%b0%d0%ba %d0%b2%d0%be-%d0%b5-seo-%d0%be%d0%bf %d1%82%d0%b8%d0%bc %d0%b8%d0%b7 %d0%b0%d1%86 %d0%b8%d1%8f/.
 • https://serpact.bg/Какво-е-SEO-Оптимизация/ – използването на главни и малки букви в слуга е погрешно и трябва да се автоматизира процеса в сайта, като той винаги да зарежда малки букви.
 • https://serpact.bg/какво-е-seo_оптимизация/ – не е правилно да се използват символи като: _, : и т.н.
 • https://serpact.bg/kakvo-e-seo-optimizatsiya/, като думата „оптимизация“ може да се изпише още като „optimizaciya“, „optimizaciq“ или „optimizatsiq“ – правилни варианти според различните възприятия на закона за транслитерация. В тези случаи Google ще прочете по един и същ начин думата в слуга.

Външна оптимизация – Off-Page или Off- Site техники за подобряване на класирането

graph

Външната оптимизация се разделя на няколко различни етапа и стратегии, които описваме по-долу.

Линк досие


Линк Досие„ представлява оценка на линк профила на даден сайт.

Тази оценка се извършва на няколко нива:

 • Анализ на връзките към сайта според авторитетността на домейна, подаващ линк към сайта, т.н. DA (domain authority);
 • Анализ на страницата, подаваща връзка (линк) към вашата страница, т.н. PA (page authority);
 • Анализ на изходящите линкове от страницата, даваща линк към вашия сайт. Това се прави, за да се изчисли разпределението на Page Rank към вас;
 • Анализ на анкор текста, с който получавате линк, като по-долу ще прочетете подробно как не трябва да се използва анкор текст.

Линк картон


След изготвянето на Линк Досие, се изготвя „Линк Картон“ с който се анализира конкуренцията на няколко нива и се изготвя в същия картон стратегия за линк билдинг.

Процесът изглежда така:

 • Анализ на конкуренцията на базата на линк картон;
 • Групиране на най-силните (ключови) източници, които подават линк към конкурент;
 • Анализ на анкор текстовете на конкуренцията, независимо от типа DA, PA;
 • Групиране и създаване на строго определен план за работа, на базата на анализираната информация от горните точки, групирана и написана по работен календар за „Линк Профил„.

Citations – цитати


Това е анализ, мониторинг и създаване на локални листинги (при оптимизация на местни бизнеси), за да може Google да разпознае такива сигнали на локално ниво и да придаде тежест на бизнеса за определен целеви регион. В някой SEO кампании тази стратегия е дори по-използвана от създаването на връзки.
Важен момент е да използвате точни цитати, съответстващи на вашия бранд. Например правилно е да се използва: Serpact, SERPACT, SerpAct, но не Серпакт, СерпАкт, СЕРПАКТ. Не е негативен сигнал, ако го допуснете, но е хубаво да използвате изписването на бранда ви навсякъде по един и същ начин.

Има случаи, в които се налага дори поправка на информацията в тези листинги, поради грешното им представяне.

Anchor text (анкори)


Anchor text (анкор текст)  е ключов за един линк профил и дори директен ранкинг фактор. За целта трябва да се съобразите с текущото състояние на анкор профила, да направите анализ на конкурентите и да създадете план за безопасна стратегия за изграждане на такъв профил.

В средите на Black-Hat обикновено се използва като стратегия генерирането на хиляди анкор текстове тип sitewide с exact match (точно съвпадение) на ключови думи, но това е изключително рисковано и се счита за спам.  Ефектът първоначално е добър, но след Penguin update обикновено Google наказва или порицава тази практика, като от топ позиции на първи страници ги изважда извън 10-та страница, което е извън топ 100.

NAP (Name Address Phone number)


NAP (Name Address Phone number) е също е една отлична стратегия за създаването на качествен, авторитетен линк профил, който ще ви гарантира стабилен и безопасен ръст в класирането с резултати на Гугъл.

Съществуват редица теории за процентното съотношение на анкор текстовете, но това никак не е коректно, защото е задължително всеки проект да бъде с индивидуална стратегия, базирана на сравнителни анализи с конкуренцията и текущото състояние.

Disavow – забрана за входящи линкове


Инструментът Google Disavow има основна задача да могат уеб администраторите да подават на Гoogle списък с домейни и линкове, водещи (даващи линк) към техните сайтове със съмнителна или спам репутация.

Това е правилно да се използва само, ако изготвящите този Disavow файл имат много солиден опит и правят много експертен и подробен анализ на всяка връзка. Обикновено това е и предпазна мярка срещу Black-Hat изпълнителите. Някой от тях имат практика да закупуват вредни линкове срещу малки суми, но тези линкове да сочат към вашия сайт.

Ако не се следи редовно линк профила, това може да навреди сериозно на цялостната видимост по страниците на търсачката на сайта ви, и да се окажете дори наказан от Google.

Стратегия на съдържание – Semantic SEO

seo

Задължителен процес за SEO оптимизация на всеки сайт е създаването на Content Marketing Strategy (Стратегия на съдържание). Това представлява един неколкостепенен анализ, на базата на който се създават финални два или повече документа с цел планиране и разпределение на теми за лендинг страниците и блог секцията на сайта.

Семантичната оптимизация включва също така оптимизиране на архитектурата, структурата, визуализацията и съдържанието на уебсайта ви, така че Гугъл да го разбере много по-добре. За целта се прави анализ на целия сайт не само по отношения на ключови думи, но и по отношение на ролята им в маркетинговата фуния спрямо профила на идеалния купувач.

За целта се използват специализирани инструменти за анализи на уебсайтове и текстове, чиято работа наподобява много тази на алгоритмите за оценка за текстове на Гугъл. При добро познаване на тези алгоритми можете да оптимизирате текстовете си така, че търсачката да ги харесва.  

По-долу описваме и конкретните стъпки в подготовката на една контент стратегия, която удовлетворява едновременно изискванията на търсачките, на потребителите и на самия бизнес. 

Анализ на текущото състояние на съдържанието

По време на тази фаза се прави проверка за текущото класиране на сайта по ключови думи в Google, както и оценка на създаденото съдържание по отношение на позициониране, качество, структура и полезност за потребителя.

В резултат се установяват нуждите както от коригиране или допълване на постигнатото до момента, така и от стратегиране на бъдещо съдържание.

Проучване за ключови думи

На този етап от стратегията за съдържание се прави обстоен анализ на няколко фактора, а именно:

 • Начините, по които потребителите търсят съответната информация, продукт или услуга в Google;
 • Техническите параметри на всяка ключова дума, включително обем на търсене, сезонност, потребителско намерение, сложност за класиране и потенциал за конверсии;
 • Семантично свързаните фрази, вариациите, синонимите и контекстуалните мрежи на всяка важна за бизнеса ключова дума;

В тази фаза е важно да се обърне внимание и на водещите конкуренти по всяка ключова дума в резултатите от търсенето в Google, така че да се добие реалистична представа за нишата и нейната конкурентност. 

За по-детайлна информация относно подбора на ключови думи и връзката му с работата на семантичната мрежа можете да разгледате и едно от ръководствата на Serpact™ за LSI и семантика.

Разпределение на ключови думи в страниците на сайта

След като бизнесът вече е наясно кои точно са ключовите думи и фразите, за които ще се бори да бъде на първо място, следва така нареченият mapping. Това е процесът, при който всяка определена фраза, заедно със своето съпътстващо семантично ядро, бива “назначена” към най-правилната страница на сайта. 

Това е особено важен процес, тъй като търсачката не възприема всяка страница поотделно, а възприема сайта в цялост. Или иначе казано – в тази фаза сайтът се превръща в една мрежа от взаимосвързани смисли, съответстващи на логиката на семантичното и контекстуално търсене. 

Дълбочинно стратегиране на съдържание 

След като всяка важна страница на сайта вече е част от семантичната му карта, се пристъпва към изготвянето на конкретни препоръки за SEO копирайтинг и структуриране на съдържанието

Тези препоръки включват препоръчителна дължина, важни подтеми, конкретна семантика и редица технически детайли, които копирайтърите следват при създаването на текста. Тези насоки са особено ценни за повишаване както на добавената стойност за потребителя, така и на семантичната оптимизация на всеки отделен текст спрямо свързаността му с всички други текстове в стратегията.

Изпълнение и мониторинг на стратегията за съдържание

Докато стратегията представлява основна концепция, то изпълнението на стратегията е това, което носи реални резултати за бизнеса. Ето защо е особено важно SEO специалистите да следят за начина на изпълнение на заложените цели, включително чрез семантични проверки на текстовете след написване и техническа валидация на страниците след качване на текстовете.

Поради множеството специфики това може да наложи провеждането на допълнителни обучения за копирайтърите и техническия екип на сайта. По време на тези обучения екипът на бизнеса се запознава с изискванията на търсещите машини за създаване и оформяне на съдържание, като по този начин се постига както ускоряване на процеса, така и подобряване резултатността от стратегията за съдържание.

SEO на бъдещето – оптимизацията за търсачки към 2023 година

google

Mobile Index First

През месец март 2017 година на SMX конференция в San Jose, California, USA, Gary Illyes в AMA (Аsk me anything) споделя, че скоро Google ще започне да индексира мобилните страници. Това беше ясен сигнал, че играта вече се променя, а през 2023 година това вече е факт.

Днес усилията за оптимизация са фокусирани основно върху мобилния потребител, без да се пренебрегва и десктоп потребителя, разбира се.

Voice Search


По данни на Think with Google вече повече от една четвърт от интернет потребителите в световен мащаб използват гласово търсене на мобилни устройства.

Това автоматично увеличава значението на техническата оптимизация и семантиката. Дори може да се постигне по-голям контрол и процесът с voice може да продължи в самия сайт.

Изкуствен интелект


Бумът на изкуствения интелект е напът изцяло да трансформира както начина на стратегиране и създаване не семантично оптимизирано съдържание, така и начина на интеракция на потребителите с търсачките. И макар посоките за развитие все още да се оформят, то характерът им е ясен – изкуственият интелект изцяло ще промени правилата на играта.

В този ранен етап от интеграцията на големи езикови модели в резултатите от търсенето е важно всички експерименти да информирани, добре премерени и проследявани чрез ежедневен мониторинг.  

Заявете професионален тристепенен одит на вашия сайт

Имайте предвид, че това са основни понятия за това какво е SEO оптимизация. Приложението им без реални знания и практика могат да доведат до негативен ефект за вашия проект. Моля да се консултирате с експерти или да продължите да обогатявате знанията си. Всички посочени практики с изключение на Black-Hat, са изпробвани от Serpact и имат резултатност. Не препоръчваме да използвате Black-Hat тактики в стратегията си, защото може да получите наказание.

Подобни статии