Зловредни външни връзки и как да ги разпознаваме

Как да разпознаваме зловредните линкове?
Зловредни външни връзки и как да ги разпознаваме

Всички знаем за хипервръзките (линковете) в интернет пространството. Че те ни улесняват и спомагат за по-бързата ни работа и т.н. Те също така обаче улесняват и работата на търсещите машини. Това е един от ключовите параметри, по които търсачката оценява качеството и ранкирането на уебсайтовете.

Има различни видове връзки – има такива, които се получават естествено, чрез поставянето на линк към продукт, услуга или друго, което някой потребител иска да сподели с други хора. Има линкове, в релевантни статии , които дадена медия дава на сайт, който мисли за полезен, и т.н. Тези видове линкове подобряват класирането на уебсайтовете, защото са полезни и от тях има качествен трафик към уебсайта. Но има един вид линкове, които не са благоприятни за уебсайтовете. Те са създават най – често от конкурентни компании, целящи да ви навредят. Един пример за това са линковете с 2 прави черти (||) в тайтъл (заглавието) и най-често индийски домейн .in или домейни от вида .pw .icu.

Ето един пример за такъв сайт:

Пример за зловреден линк

Това представляват огромни списъци със сайтове, към които има изходящи връзки. С това се цели алгоритмите на търсачките да преценят, че сайтът си прави black hat SEO. И резултатът от това e наказание на уебсайта или понижение в позициите. За това е много важно винаги да се следи линк профилът и зловредните линкове да се премахват, чрез disavow tool-a на Google.

Как да разпознаваме зловредните линкове?

Най – лесният начин това да става бързо, е използването на SEO тулове. Има много такива, един от тях например е Ahrefs. В него – чрез филтриране по параметри може да се остановят повечето зловредни линкове. Най – простият начин е да се гледа параметърат DR (Domain Rating). Всички, които са с нисък такъв параметър, най – често са зловредни или с ниско качество.

Обаче има и такива , които стават скрити. По – точно такива , които са с добър DR , но той е „измамен“. Тези сайтове, въпреки параметрите си са пак едни огромни списъци с линкове, които вредят на уебсайта ви. Те могат да бъдат разпознати по следния начин. Това, което трябва да се направи е да се филтрират по националност. В повечето случаи, тези сайтове са индийски. Или от някоя държава, която няма нищо общо с таргет групата на вашия сайт.

Още един начин за откриване на зловредните линкове е, както по-горе споменах, да се преглежда тайтълът на уебсайтовете. Вредните списъчни сайтове много често съдържат || (две прави черти) в тайтълите си.

Освен списъчните зловредни сайтове има и други начини за негативно влияние върху уебсайта ви, за които може и да не подозирате. Един такъв начин е мигрирането на бази данни на стари сайтове, на нови домейни с лоши параметри или нецензурен характер. Ще дам един пример.

Преди време бяха много популярни сайтовете за безплатни обяви. В някои от тях може да се промотира дадена компания и да се вземе линк. Но някои сайтове вече не са активни, или са с изтекъл домейн. И какво се случва, някой решава да закупи лош домейн и да качи цялата база данни на сайта + линковете вътре на такъв лош домейн и изведнъж вие се оказва, че имате линк от домейн с лоши параметри или нецензурно съдържание, без дори да подозирате. В частност става съпрос за сайта obqvibg.net. След като основния им домейн е спрял да работи е пуснат субдомейн с нецензурно съдържание и всички линкове присъстват там. Ако не се внимава, това може да доведе до наказание на вашия сайт.

Има още един вид вредни линкове, които са свързани със софтуери, които извличат информация от сайтове. Те извличат всички изображения от даден уебсайт. По този зачин се получава страница с изображения, които линкват към един и същ сайт, но има голям брой беклинкове от снимки.

Като цяло, вредните линкове са важен елемент, който трябва да вземете предвид и да премахнете. Но предвид много особености, помислете дали да не възложите тази работа на специализирана фирма като SEO агенцията, за да избегнете грешки и провал при тази сериозна задача.

 

Подобни статии