Дидо Григоров отново част от събитие на Google – Webmaster Unconference June 2021

Няколко месеца след Virtual Webmaster Conference, Google организира още едно виртуално събитие, наречено
Дидо Григоров отново част от събитие на google

Няколко месеца след Virtual Webmaster Conference, Google организира още едно виртуално събитие, наречено Google Webmaster Unconference 2021, което се състоя на 21 юни тази година. Събитието се организира за втори път, след миналогодишното такова, и е в изцяло различен формат от познатите ни досега конференции. Tо е базирано на активната комуникация и дискусии между участниците, организирани в различни тематични сесии и модерирани от фасилитатор. 

По думи на Google,  събитието е “шанс за сътрудничене с други собственици на сайтове, SEO специалисти, разработчици, дигитални търговци, издатели и продуктови екипи на Google, като Search Console и Google Search, което помага на Google да доставя повече стойност за webmaster общността.” Google Webmaster Unconference беше изключително добре организирано от служители на Google – познатият на всички ни в уеб общността – Martin Splitt (search developer advocate) и Terry Ednacot

Сред фасилитаторите бяха както служителите на Google като Aurora Morales, Daniel Waisberg, Masha Laychtman,  Antje Weisser, Aaseesh Marina, така и представители на програмата за продуктови експерти на Google. Местата, въпреки големия интерес, бяха доста ограничени, а участниците бяха внимателно селектирани на основата на техния предишен опит и демографски характеристики, с цел да се оформи една разнородна аудитория.

Нашият колега и head of content департамента на Serpact – Дидо Григоров (Silver Product Expert) беше фасилитатор на събитието с темата си “What is a great website quality in 2021?”. Това е второто участие на Serpact на официално събитие на Google, след първото – Google Dance Zurich 2018 през септември същата година.

Заедно с Дидо Григоров този път имаше и още един български представител – Петър Николов – едно от големите  български имена в SEO средите.

Основен акцент в темата на Дидо беше открояването на характеристиките на сайтовете с високо качество през 2021 в контекста на добрата техническа оптимизация, структура на сайта и архитектура на съдържанието, статистики за обхождане, ЕАТ,  Core Web Vitals, потребителското преживяване, както и разбира се използването на Google Search Console за подобряване на качеството на уебсайта.

Дискусията на Дидо продължи повече от предвиденото време от 45 мин, поради засиленият интерес към темата. Участниците активно споделяха опит от предишни и текущи проекти, мисли и наблюдения, тактики за подобряване качеството на сайтовете в различни аспекти и много въпроси, за които търсеха отговор от другите участници. Част от дискусията беше и известният SEO expert – Dawn Anderson, която активно споделяше знания на всички нива в SEO.

Всички фасилитатори и присъстващи имаха възможността да се включват в различни сесии. Ясно се усещаше чувството за истинска общност от хора обединени от общи интереси и желание за нови знания и обмяна на опит от различни гледни точки.

Networking панелите бяха очаквани от всички с голямо желание и вълнение, защото дадоха възможност на участниците да се запознаят и да научат още повече един за друг, както и да поговорят по различни въпроси с експертите на Google Search и Google Search Console.

Освен темата на Дидо, събитието постави акценти и върху автоматизацията на SEO, най-новото около Google Search Console, Core Web Vitals, Log file analysis, Video SEO, политики за издателите на видео съдържание, както и много други актуални теми.

Martin Splitt, освен като организатор, помагаше активно на всички фасилитатори и участници по всички технически и организационни въпроси, като самия той също беше фасилитатор в 2 сесии и активен участник в дискусиите. Той и Terry Ednacot отлично изпълниха мисията си да обединят интересни и разнообразни хора от общността, да създадат онова приятно усещане за вълнение и натрупване на нови знания сред всички участници. 

Смело може да се твърди, че такъв вид събития рядко се случват на днешно време и още по-малко във виртуален формат могат да създадат едно приятно и неповторимо усещане и желание отново да бъдеш част от следващото събитие, пак сред тези хора. Преди края на Google Webmaster Unconference всички изразиха благодарност към организаторите за шанса да бъдат участници, за това, че дават толкова от себе си, за да бъде това събитие реалност, както и че се надяват то да се състои отново в най-скорошно време.

За нас от Serpact също беше чест да бъдем част от вас! Благодарим ви!

Подобни статии