Обзор на Google – Септември 2021

Google за многото на брой богати резултати за страница - Фокусирайте върху един
google recap september 21

Google за многото на брой богати резултати за страница – Фокусирайте върху един

Накратко Google иска да използвате по една структурирана маркировка (schema) за богати резултати на страница. Причината е, че когато използвате няколко на брой, то няма да можете да разберете кои от тях Google може да покаже.

В Twitter John Mueller от Google беше попитан дали Google приоритизира по някакъв начин богатите резултати, които ще покаже. Така, например, ако има FAQ schema и review schema, коя от двете Google ще покаже в резултатите от търсене за тази страница?

В отговор John каза, че няма определен ред на приоритет за видовете богати резултати, като в повечето случаи Google не показва няколко типа за една и съща страница. Към това той допълни: “…ако имате предпочитание към дадена страница, то ви препоръчвам да се съсредоточите само върху това”.

 

Туит на John Mueller от Google, в който казва, че няма определен ред, по който Google приоритизира типовете богати резултати за дадена страница, като в повечето случаи не показва няколко за една и съща страница.
Multiple rich results per page

 

Google: Промяната на IP адресите не се счита за проблем, но може да повлияе на скоростта на обхождане

На въпрос в Reddit, John Mueller сподели, че за целите на SEO и класирането, промяната на IP-то на сайта ви не представлява проблем. Единственото, върху което може да въздейства е скоростта на обхождане и то само докато системите на Google разберат колко бързо могат да обхождат новия сървър.

В заключение John посъветва едно нещо да се прави, а именно да не се премества в обхвата 192.168.x.x.

 

Google: За предварителната визуализация с GoogleBot не е необходимо всички функционалности на сайта ви да работят

Въпрос, зададен от потребител в Twitter, гласеше: “За предварителна визуализация за GoogleBot трябва ли всички функционалности на сайта да работят като за потребител? Трябва ли функцията add to card действително да работи? Трябва ли менюто за мобилна версия да се отвори, когато кликнеш на него?

В отговор на този въпрос Martin Splitt от Google каза, че за целите на търсене в Google не е необходимо.

 

Актуализацията Google Page Experience е напълно готова в Search и Top Stories

Още в началото на септември Google обяви, че актуализацията на Google Page Experience е пусната и вече е активна в Google Search и Top Stories. Към това допълни, че много скоро предстои да бъде достъпна и в приложението на Google News.

Google обяви в Twitter, че актуализацията на Page Experience е пусната и активна в Google Search и Top Stories
Page Experience update is rolling out

 

Google: Не слагайте прекалено много съдържание в категорийна страница

Един от въпросите, който стои пред много SEO специалисти и собственици на сайтовете, е какъв обем трябва да е съдържанието за категорийна страница. Именно тази тема беше засегната на една от септемврийските петъчни SEO срещи, на която попитаха колко голямо трябва да е съдържанието за категория в нашия сайт.

В отговор John каза, че малко съдържание е полезно за категорийна страница, но превръщането му в статия може да “размие” стойността на съответните категорийни страници. Той препоръча да се избягва създаването на обемно съдържание като в страница в Wikipedia. Към това допълни, че няма голямо значение дали съдържанието ще се постави в горната или долната част на страницата.

 

Google: Избягвайте да използвате идентификатори на Knowledge Graph за атрибута SameAs

John Mueller сподели, че от техническа гледна точка можете да използвате URL идентификатори на Knowledge Graph за URL адрес в атрибута SameAs, но това не е препоръчително. Той допълни, че не е препоръчително, тъй като идентификаторът може да се промени, а вие със сигурност ще искате да виждате URL-и, които е по-малко вероятно да се променят в сравнение с идентификатора на Knowledge Graph.

 

Google може да автоматизира премахването на богати резултати с рецепти за списъци

Друго важно нещо, което John Mueller сподели на Google SEO office-hours hangout от 3-ти септември, е, че е видял немалък брой заявки, свързани с рецепти и това, което е забелязал, е как повечето сайтове използват неправилно маркиране на богати резултати. Той добави, че това може да доведе до автоматизация на премахването на тези богати резултати за дадените сайтове.

Като препоръка каза, че структурираните данни за богати резултати, включително списъците с рецепти, не трябва да се използват на страниците със списъци. За да се използва маркировката за рецепти, е необходимо да бъде един елемент на страницата и не трябва да бъде като списък с рецепти.

В тази връзка John смята, че най-умният подход на Google е да проверя дали може да се премахват тези богати резултати чрез алгоритъм и съответно да не ги показва.

пример за богати резултати с рецепти
Recipes rich result

Google: URL параметрите не правят линковете неестествени В Twitter

John Mueller каза, че URL параметрите са просто параметри. Неестествената част идва от това дали линковете са естествени или не. Той допълни: “Не правите линковете естествени, заради това, че премахвате параметри, нито ги правите неестествени чрез добавянето на параметри”.

В тази връзка е важно да припомним, че Google определя неестествените връзки по следния начин “създаването на линкове, които не са били редакционно поставени или гарантирани от собственика на сайта на дадена страница, известни още като неестествени линкове, могат да бъдат счетени за нарушение на нашите указания”.

 

Изключенията за съдържанието в Google Ads не вредят на класирането при органично търсене

Както знаем, Google Ads има много политики, като част от тях са свързани с изключенията за съдържанието, като чувствително съдържание, съдържание за възрастни и други. В тази връзка на въпрос в Twitter, John Mueller каза, че тези две системи са отделни и не може да си представи, че някой таг в Google Ads би могъл да бъде видим в Search.

Туит, в който John Mueller от Google споделя, че системите на Google Ads и Google Search са отделни и няма как таг от Google Ads да е видим в Google Search
Twitter

 

Google Public Storage (PSA): Създавайте специални страници за сезонни събития за продажби

John Mueller от Google пусна напомняне в Twitter, в което казва, че наличието на сезонни събития за продажби, е добра идея за сайтове за електронна търговия. Още през юли месец Google сподели най-добрите практики за SEO оптимизация, които споделихме с вас в нашия Обзор на Google за юли 2021 година, а сега, месец по-късно, John Mueller отново напомня, че е важно да се създават такива страници.

 

Google: Качеството на вашия уебсайт не може да бъде поправено с технически промени

John Mueller каза, че ако искате да подобрите цялостното качество на вашия уебсайт, то не можете да го направите с няколко технически промени. За да могат търсачките да приемат сайта ви по-сериозно, то трябва да направите доста сериозни подобрения.

Това означава, че извършването на промени на структурираните данни, в скоростта на вашия сайт или в title tags, например, не е достатъчно. Важно е да погледнете вашия сайт като едно цяло и да помислите какво можете да подобрите, като например навигация, потребителско изживяване, съдържание и още много други.

 

Google: JavaScript верификацията все още е правилният начин за чувствителни страници

В Twitter SEO специалист отправи въпрос към John Mueller, в който се описваше бизнес със специфични услуги, за които има рестрикции в някои градове и населени места. Те не искат услугата да се показва при търсене от потребители, които са локализирани в тези места.

И тук идва въпросът какво да се прави, тъй като не може да се използва noindex, защото това означава, че услугата няма да е видима и в местата, където е позволена. В отговор John Mueller потвърди нещо, което от Google са го заявявали и преди, а именно че JavaScript верификацията работи най-добре за тези случаи.

 

Google: Качеството на сайта не е свързано с липсващите страници в индекса на Google

John Mueller обясни, че когато определяте дали сайтът ви е качествен или не, то не трябва да гледате само страниците, които Google не е индексирал или не показва в резултатите от дадено търсене. Необходимо е да се разглежда целия сайт.

Туит на John Mueller, в който казва, че когато се определя качеството на даден сайт, не трябва да се вземат предвид само страниците, които не са в индекса на Google, а е нужно да се обърне внимание на целия сайт
Twitter

 

Google: CSS за видимостта на съдържанието не повлиява на търсенето в Google

На втората среща за месец септември Google SEO office-hours hangout попитаха John Mueller дали новото CSS свойство за видимост на съдържанието ще окаже влияние върху класирането при търсене в Google. John отговори, че когато става въпрос за нови CSS свойства или нови HTML тагове, не смята, че правят нещо специално от гледна точка на търсене.

Той допълни, че това се отнася до два случая. Единият случай е, когато Google визуализира страницата. John каза, че ако е CSS, то тогава става въпрос за HTML, който вече е зареден, съответно това, което Google ще вземе предвид при индексирането е именно HTML. Така че от гледна точка на визуализация, John не смята, че CSS свойството ще промени нещо. По същество Google ще продължи да индексира съдържанието както обикновено.

 

Google каза, че формулярите за генериране на лийдове или CTA може понякога да се разглеждат като реклами. Но кога?

John Mueller сподели, че има случаи, когато Google може да третира формуляр за генериране на потенциални клиенти или CTA (Call-to-Action) като реклама, когато съдържанието на страницата не е по темата, която е включена във формуляра или в призива за действие.

В този случай Googe може да каже, че има реклама, която избутва надолу основното съдържание на страницата, като по този начин тя може да бъде засегната от стария алгоритъм за оформление на страницата (Page Layout Algorithm).

 

Google: Игнорирайте известията за проблеми с Mobile Usability, ако преминете теста в реално време

На въпрос в Twitter John Mueller заяви, че ако вашата страница премине теста за mobile usability в реално време, то това означава, че можете да игнорирате известията в Google Search Console за открити нови проблеми с mobile usability на сайта.

Туит, в който John Mueller от Google отговаря, че можете да игнорирате известията за възникнали проблеми с mobile usability в случай, че тестът е преминат успешно в реално време
Twitter

 

Въвеждане на Уникален продуктов идентификатор в Google Merchant Center

Google обяви, че въвежда уникални продуктови идентификатори (UPIs) за продуктите, които търговците качват в Google Merchant Center. Google сподели, че разширява това прилагане и го въвежда и за продукти, включени в безплатни обяви.

В изявлението си Google допълни, че предоставянето на правилни уникални продуктови идентификатори за продуктите на търговци гарантира, че Google ги разпознава и може да осигури оптимално обслужване на клиенти.

Тази промяна се отнася за глобалните търговски номера на артикули (GTIN), номера на дялове на производители (MPN) и имена на марки.

Това, което вече ще се прилага за артикулите, показани в безплатните обяви, е:

 • различни продукти, които използват един и същ GTIN с един и същ атрибут ще се считат за двусмислени и няма да бъдат одобрявани;
 • атрибутите включват condition [condition] и multipack [multipack] за всички продукти, както и color [color] и [size] за продукти, които са част от облекло;
 • ако група от продукти са идентифицирани като дублиращи се, само един от тях ще остане активен и ще може да се показва в безплатните обяви.

 

Google: Умното създаване на вътрешни линкове може да помогне на Google повече да се довери на сайта ви

По време на една от SEO срещите имаше интересен диалог между John Mueller и собственик на немски startup. Това, което немският собственик сподели на Google SEO office-hours hangout е, че около 90% от страниците му не са в индекса на Google. Въпросът му бе как да се справи с този проблем.

В отговор John Mueller каза, че първото и най-важно нещо е създаването на качествено, уникално и полезно за тяхната аудитория съдържание. Това с времето дава все повече и повече стойност на сайта, съответно и Google ще го вземе предвид.

Като продължение на това, обаче, John допълни, че новите сайтове могат да създават вътрешни линкове, за да насочват Google да минава през най-важните, надеждни и качествени страници на сайта.

По този начин могат да спечелят доверието на Google и да направят така, че с течение на времето Google да обхожда все повече и повече страници, а това да подобри и класирането при търсене в Google.

Съответно с времето трябва да се разширява създаването на вътрешни линкове, докато не се достигне крайната цел, а именно Google активно да индексира цялото съдържание на сайта.

Изграждане на link building стратегия
Източник на снимка: Pixabay

 

John Mueller от Google обяснява детайлно какво е Passage Ranking

Със сигурност можем да кажем, че Google SEO office-hours hangout от 10-ти септември е била изключително полезна и много интересна среща. По-горе ви споделихме няколко важни неща, които са се дискутирали именно на нея. Но още нещо, което вярваме, че е изключително полезно, е обяснението на John Mueller за това какво е Passage Ranking.

Накратко той споделя, че Passage Ranking не е класиране на конкретен пасаж, а разбиране на съдържанието на много дълга, неоптимизирана за SEO страница и класирането на тази страница (а не на пасаж) за заявка, в която пасажът е релевантен. А цялото обяснение на John Mueller можете да чуете тук.

 

Google: Ние не правим разлика между категорийни страници, страници с филтри, тагове и търсене

John Mueller сподели, че Google не прави специално разграничение и не третира по различен начин категорийни страници, страници с филтри, тагове и търсене от всички останали страници. Той допълни, че Google третира всички тези страници като равни и не става въпрос за технически тип на страницата, а за това какво има на нея и как създавате вътрешните линкове към нея.

 

Настройването на скоростта на обхождане на Google отнема един ден

В случай, че искате настроите скоростта на обхождане на Google и да я забавите, то това може да отнеме около един ден. Това отговори John Mueller на въпрос в Reddit.

В официалната документация Google описва, че два или три дни след като скоростта на обхождане на Google се адаптира, можете да премахнете блоковете в robots.txt или да спрете да връщате кодове за грешки.

В допълнение Google има опцията “незабавно облекчение” за случаите, когато Googlebot причинява проблеми с вашия сайт. Но и в този случай може да отнеме един ден от момента, в който зададете настройката за скоростта на обхождане в Google Search Console.

 

Google: Смяната на WordPress темите може да повлияе на класирането

В поредицата #AskGooglebot John Mueller говори за това, че промяната на темата на вашия WordPress сайт може да окаже пряко влияние върху класирането му при търсене в Google. Разбира се важно е да се отбележи, че до голяма степен зависи и от това какво точно променяте в уебсайта ви.

Част от нещата, които сподели, е, че когато става въпрос за смяна на темата на сайта, то говорим за нещо повече от просто смяна на цвят.

Често избраната тема може да повлияе на начина, по който:

 • съдържанието се показва, включително заглавия, текст и изображение
 • се създават вътрешните линкове и навигацията на сайта
 • времето за зареждане и скоростта на страница
 • опциите за съдържание
 • използването на структурирани данни

Към това John Mueller добави, че добре избраната тема може дори да улесни разбирането на вашия сайт от Google и другите търсачки. Това означава, че промяната може и положително да повлияе на класирането на вашия сайт.

 

Google: Промените в достъпността на сайта не са против правилата за уебмастъри

John Mueller заяви, че промените в сайта от гледна точка на достъпността не са в разрез с правилата за уебмастъри на Google и няма да доведе до наказания. Той допълни, че това е така, защото елементите за достъпност не са ключовите думи, по които собственик на сайт или SEO специалист иска да се класира.

В Twitter John Mueller от Google каза, че промените в сайта от гледна точка на достъпността не нарушават правилата на Google
Twitter

 

Google: Натрапчивите interstitials не влияят на индексирането, но могат да повлияят на класирането

Натрапчивите интерстициални елементи за мобилни устройства обикновено не повлияват на индексирането, но могат да окажат някакво влияние върху класирането. Това сподели John Mueller в Twitter.

 

Google: Не правим нищо специално за заглавията с главни букви

Използването на главни букви в заглавията е друг въпрос, който понякога стои пред SEO специалисти или собственици на сайтове. Именно такъв въпрос се зададе на John Mueller в Twitter. Той отговори, че не смята, че Google прави нещо специално с този тип заглавия.

 

Google: Не премахвайте стари новини от вашия новинарски сайт поради SEO причини

John Mueller препоръча да не се премахва старо съдържание или стари новини от новинарски сайт заради SEO причини. Той не смята, че съответният сайт би получил повече стойност от премахването на стари новини.

 

Добавянето на името на автора е добра практика

В Twitter въпрос към John Mueller гласеше: Как издатетелите да се справят с най-добрите практики на E-A-T, свързани с разкриване на имената и биографиите на авторите, ако това излага автора на съдържанието на опасност? В отговор John сподели, че не е изискване, но е добра практика да се добавя името на автора.

 

Google: Самонасочващите се canonical-и помагат да се изчистят малки SEO грешки

John Mueller отговори, че един добър начин за изчистване на малки грешки в SEO, е използването на самонасочващи canonical-и. За да се разбере разликата между нормалния каноничен URL-адрес и самонасочващия, John даде следния пример:
<link rel=“canonical“ href=“b.html“ /> , като ако това е в a.html, то значи е нормален каноничен URL адрес, но ако е в b.html, в този случай е самонасочващ се.

 

Google: Нямате нужда от отзиви, за да използвате product schema за богати резултати

Освен в официалната документация на Google за добавяне на структурирани данни за продукти, John Mueller също потвърди, че не е необходимо да имате отзиви на вашите лендинг страници с продукти, за да можете да използвате структурираната markup/schema на продуктовите страници и да получавате богати резултати за продуктите ви в резултатите от търсене в Google.

пример на Google за богат резултат с продукти
Product rich result

 

Google: Не е страшно свързани линкове да се променят динамично през цялото време

Често в продуктовите страници, а понякога и в страниците с блог постове, може да се види раздел със свързани продукти или свързани истории. Какво, обаче, би станало, ако всички тези свързани страници са толкова динамични, че при всяко едно зареждане на страницата се зареждат нови връзки? Това лошо ли е за Google и оказва ли негативно влияния от гледна точка на SEO?

На тези въпроси John Mueller даде отговор в Twitter, като сподели, че за целите на SEO, тези линкове дават повече контекст и го правят по-лесно за Google да обходи сайта. Той допълни, че не винаги се среща това, но дори и да се, то това не е “ужасно”.

Туит на John Mueller от Google, в който споделя, че не е страшно, ако свързаните страници динамично се променят

 

Google: Дължината на URL адреса е много лек сигнал за канонизиране

По-рано през годината John Mueller беше заявил, че дължината на URL адреса не е фактор за класиране. Този месец на въпрос в Twitter той сподели, че Google използва дължината на URL адреса като “много лек” сигнал за канонизация.

Като пример John допълни, че ако забележат url.htm?utm=greencheeseandham и url.htm, те най-вероятно ще изберат url.htm като каноничен, ако приемат, че всичко останало е еднакво. Това е така, защото “може да изглежда така, сякаш по-кратките URL адреси са по-добри за целите на SEO, но всъщност това е само страничен ефект”.

 

Google: Цифрата от 200+ сигнала за класиране е подвеждаща

John Mueller сподели, че Google се опитва да се откаже от цифрата над 200 сигнала за класиране, тъй като я намират за “подвеждаща”. Определят я като подвеждаща, защото е трудно да се каже броят на сигналите, които Google използва при класирането на даден сайт.

 

Нов документ за помощ от Google: Най-добрите практики за e-commerce при търсене в Google

Google добави няколко страници с нова помощна документация относно това кои са най-добрите практики за електронната търговия за търсене в Google. В нея са включени полезни съвети за това как да изградите възможно най-добрият сайт както за вашите потребители, така и за търсенето в Google.

Темите, които включва са:

 • Къде съдържанието за електронна търговия може да се появи;
 • Споделяне на данни за продуктите ви с Google;
 • Включване на структурирани данни, които да са релевантни с електронната търговия;
 • Как да стартирате нов сайт за електронна търговия;
 • Проектиране на структурата на URL адресите за целите на електронната търговия;
 • Помогнете на Google да разбере структурата на вашия сайт за електронна търговия;
 • Страниране, постепенно зареждане на страницата и тяхното влияние върху търсенето в Google.
изображение, описващо e-commerce
Източник на снимка: Pixabay

 

Google не използва WikiProject Spam отчетите на Wikipedia за спам при търсене

Wikipedia има раздел WikiProject Spam, където публикува всички link spam отчети, видими за всеки потребител. В тази връзка John Mueller беше попитан дали, ако попаднем в черния списък на Wikipedia, това ще се отрази и на Google Search.

John заяви, че спамът в Wikipedia е ужасен. Той допълни, че не бил очаквал директна реакция от страна на Google, но е твърде вероятно същите тези хора да спамят и останалата част от мрежата. В този случай е твърде вероятно Google да улови по-голям модел и да игнорира останалото.

Туит, в който John Mueller казва, че спама в Wikipedia е нещо ужасно и едва ли ще се отрази на Google Search. Но е твърде вероятно тези хора да спамят и другата част от мрежата, така че Google може да улови този модел.
Spamming Wikipedia is terrible

 

Google: Местоположението на sitemap в robots.txt е без значение

В случай, че си задавате въпроса дали има някакво значение къде в robots.txt файла поставяте URL адреса на XML картата на сайта и дали това повлиява на индексирането в Google, то отговорът е не.

 

Google: Линковете за директории, подаване на статии и отметки са в разрез с указанията за уебмастъри

John Mueller заяви, че подаването на линкове за директории, статии и отметки е против указанията на Google за уебмастъри. Той добави, че Google разглежда тези връзки като изкуствени, затова е препоръчително да се избягва изграждането на такъв тип link building стратегия.

 

Подобни статии