Обзор на Google – Януари 2021

Напомняне: Отчетът за покритието на Google Search Console мълчаливо следва пренасочванията
google recap jan 21

Напомняне: Отчетът за покритието на Google Search Console мълчаливо следва пренасочванията

Отчетът за покритие на Google Search Console и инструментът за проверка на URL адреси следват 301 пренасочванията. Глен Гейб публикува полезно напомняне в Twitter, че Search Console съобщава за URL адресите на местоназначението и „ако видите URL адреси, които са категоризирани като блокирани от robots.txt или неиндексирани, но не са, може да се пренасочат към URL адреси, които са“. Това е важно за всички SEO специалисти да го разберат, защото ако отстранявате грешки в URL и изглежда, че Google не може да осъществи достъп до тези URL адреси, това може да е просто крайният целеви URL адрес, до който Google няма достъп.

След това Глен ни припомни видео от преди повече от година, където Джон Мюлер от Google каза, че Google „мълчаливо следва пренасочвания на страници като тази“. Той добави: „Така че, ако погледнете страница, която пренасочва към валидна страница, тогава инструментът за проверка на URL ще каже, е, тук има валидна страница, защото това бихме индексирали под този URL. Така че не виждате това пренасочване там. Това е доста объркващо, ако се опитвате да диагностицирате пренасочване като това. “ Google Search Console се опитва „да покаже съдържанието, което в крайна сметка ще индексираме там“, каза той.

Google работи по подобряване на инструмента за тестване на Robots.txt

Gary Illyes от Google потвърди, че работи върху усъвършенстването на инструмента за тестване robots.txt, който в момента е достъпен в старата версия на Google Search Console. Той каза в Twitter „в момента сме в процес (*) за интегриране на тестера с производствената версия на парсера“.

Гари каза това, защото имаше оплакване, че има грешка или с инструмента за тестване, или с това как Google чете файла robots.txt на сайта. Гари каза, че това може да е само самия инструмент и когато инструментът бъде актуализиран, за да използва производствената версия на парсера, вие със сигурност ще знаете. Напомняне, че Гари участва в стандартния проект на протокола за изключване на роботи и след това с отворения код за парсера.

robotstxt

Google потвърди класирането на подтемите в средата на ноември 2020 г.

Дани Съливан от Google потвърди в Twitter, че компанията за търсене стартира функцията или алгоритъма за класиране на подтемите в средата на ноември 2020 г., само седмици след обявяването й на събитието Search On през октомври 2020 г.

Подтемите според съобщението са начин (машинно обучение) за Google да „разбира подтемите около интерес, който помага да се осигури по-голямо разнообразие от съдържание, когато търсите нещо с по-обширна заявка.“ „Като пример, ако търсите„ оборудване за домашни упражнения “, вече можем да разберем съответните подтеми, като бюджетно оборудване, първокласни снимки или идеи за малко пространство, и да покажем по-широк набор от съдържание за вас на страницата с резултати от търсенето. “ Дани Съливан добави в Twitter „подтемите не променят облика на резултатите от търсенето, а само разширяват разнообразието от съдържание, когато е полезно“.

google subtopics

Отчетът за покритие на Google Index е актуализиран с по-конкретни категории

Google актуализира отчета за покритие на индекса в Google Search Console с повече категории. Промяната ще доведе до това, че някои от грешките или състоянията ще бъдат „етикетирани с новите, по-специфични категории“, каза Google.

Примерът, който Google даде, беше, че „аномалията при обхождане [статус] вече не се отчита и е заменена с по-специфични проблеми“. Google каза „в резултат на това ще видите появата на нови типове състояния във вашия отчет, въпреки че общият брой елементи във всяка категория (грешка, предупреждение, валиден, изключен) не трябва да се променя значително, а само описанията на състоянието на всички етикети елементи.

Това може да е свързано с известието за временно деактивиране, което видяхме в отчета за покритието вече няколко седмици.

Промяната е фокусирана върху осигуряването на по-точно установяване на състоянието на съществуващите проблеми, което би трябвало да ви помогне да ги разрешите по-лесно. Списъкът с промени включва:

 • Премахване на типа проблем „аномалия при обхождане“ – всички грешки при обхождането вече трябва да бъдат съпоставени с проблем с по-фина резолюция.
 • Страниците, които бяха изпратени, но блокирани от robots.txt и бяха индексирани, сега се отчитат като „индексирани, но блокирани“ (предупреждение) вместо „изпратени, но блокирани“ (грешка)
 • Добавяне на нов вид проблем: „индексиран без съдържание“ (предупреждение).
 • Отчитането на Soft 404 вече е по-точно.

gsc coverage report

Google: 410 или 404 код на състоянието са еднакво приемливи

Джон Мюлер от Google отговори на загриженост във форумите на Reddit, че когато става въпрос за Salesforce Commerce Cloud, единственият реален начин да се използва страница 404, която не е намерена, е да не се използва код на състоянието 404, а 410. Джон Мюлер от Google заяви, че „404 е добре, както и 410 също е добре да се използва“.

Google News Intent Етикети на Статии

Изглежда, че Google категоризира и обозначава новинарски статии в мобилното търсене по намерения на потребителите, като интервюта или други намерения. Не сме сигурни дали това е ново, но е интересно да видим как Google автоматично присвоява тези етикети на статии.

Не вярваме да има маркиране със Schema, за да се посочи намерението на статия, поне не официално поддържана в богатата библиотека с резултати на Google. В издателския център на Google можете да поставяте етикети на раздели на вашия сайт чрез „етикети за съдържание“, но тези етикети са мнение, генерирани от потребители, сатира, съобщение за пресата или блог.

google news intent label

Google обяснява защо сайтовете с някои SEO лоши практики се класират добре

Виждали сме Джон Мюлер от Google да отговаря на този въпрос и преди, въпросът защо моят конкурент се класира над мен, когато греши X, Y и Z. Защо този сайт се класира, когато е със спам или има по-нискокачествено съдържание и т.н. Отговорът обикновено е кратък и точен; тоест сайтът прави други неща добре и достатъчно добре, за да се класира високо в Google.

Накратко, защо сайт, който прилага лоши SEO практики, се класира добре в Google?

 • Не е необходимо сайтът да прави всичко перфектно, за да се класира добре.
 • Google има много алгоритми за оценка на даден сайт.
 • Google често игнорира лошите неща, така че те не помагат на сайта да се класира, но и не винаги нараняват сайта от класирането.
 • Фокусирайте се върху общата стойност за вашите потребители.
 • Попитайте потребителите си дали харесват вашия сайт, използвайте проучвания и фокусни проучвания.

Известието на Google Search Console за Google ще започне да обхожда HTTP / 2

Google изпрати известия миналия месец чрез Google Search Console за обхождането на HTTP / 2. Ако Google е започнал да обхожда вашия сайт през HTTP / 2, Google ще ви изпрати това известие.

Този процес започна по ограничен начин през септември и ноември 2020 г. Сега, според Gary Illyes, „трафикът на веригата http/2 постепенно се увеличава“. Той каза, че може да получите известие през следващите „няколко дни“, тъй като току-що е инициирал това известие в Search Console.

http2

Google: Твърде големият фокус върху една SEO тактика може да навреди на общите резултати от SEO

Ако сте твърде фокусирани върху една конкретна област от вашия уебсайт, може да пропуснете други области, които се нуждаят от вашето внимание. Прекалено големият фокус върху всяка област може да доведе до загуба на по-голямата картина и в крайна сметка да ви навреди в дългосрочен план. Това е добър общ съвет и добър SEO съвет.

Примери:

 • Твърде много сте фокусирани върху производителността и скоростта на сайта, но имате други проблеми с индексирането, това е проблем.
 • Твърде съсредоточени сте върху писането на публикации в блога, но без да се притеснявате дали вашите читатели искат това съдържание, това е проблем.
 • Също така, ако сте твърде фокусирани върху вашите конкуренти, това забавя развитието на вашия собствен сайт и вашите собствени инициативи.

Проверка на поправка в отчета за покритието на Google Search Console е фиксирана

Когато Google пусна актуализацията за отчета за покритието през януари, той също така отстрани проблема с валидирането на корекции от 16 декември 2020 г. Тогава Google публикува „Проверката на проблема е временно деактивирана поради предстоящи промени в отчета. “ Новите промени в отчета за покритието излязоха, така че този бутон „потвърждаване на корекцията“ вече работи отново.

validate fix

Отчетът на Google за обхождане може да обработва допълнителни видове обхождания

Google отбеляза, че е актуализирал вече актуализирания отчет за обхождане, за да обработва „допълнителни видове обхождания“. Google написа „докладът за статистическите данни за обхождането е увеличил покритието си за отчитане на допълнителни видове обхождания“.

Докладът за статистиката за обхождане беше актуализиран през ноември 2020 г., но сега Google заяви, че са добавени допълнителни видове обхождания към този отчет. Какви видове? Това не е ясно на 100%, новият отчет разбива заявките за обхождане по тип отговор, тип файл, по предназначение и по тип на Googlebot.

Предполагам, че Google разшири типовете Googlebot, за да поддържа Googlebot за Image, AdBot, Video и други агенти. Google каза „в резултат на това може да видите скок в броя обхождания, отчетени за вашия сайт. Това не отразява допълнително обхождане на вашия сайт, а само подобрено отчитане.“ Това надстройване може да е било възможно поради надстройката на отчета за покритие, но отново това също не е ясно.

Google: Най-добре е да поставите структурирани данни на страницата, без да използвате Google Tag Manager

Джон Мюлер от Google заяви в Twitter, че е най-добре да внедрите структурираните си данни на самата страница и да не използвате Google Tag Manager за внедряване. Той каза, че причината е, защото го прави по-лесен за наблюдение / поддръжка.“

Джон добави, че използването на Google Tag Manager е „чудесно за изпробване и фина настройка на структурирани данни“. Но отново, окончателното изпълнение, според него, трябва да се направи директно на самата страница.

structured data schema

Google: Няма срокове за изчерпани продуктови страници и превръщането им в Soft 404

Джон Мюлер от Google заяви в Twitter, че няма конкретна времева рамка, когато страницата с продукти на изчерпване на вашия сайт за електронна търговия в крайна сметка ще доведе до Soft404 в Google Търсене.

Джон каза през ноември 2020 г. „изчерпаните или недостъпни страници обикновено са склонни да завършват като Soft404 страници. И когато преминат в towa състояние, целевата страница изчезва от търсенето и с това изображението също е някак загубено . “

Джон каза, че няма определено време кога дадена страница на изчерпан продукт да бъде премахната. Той също така каза, че не смята, че има промени в начина, по който Google отчита тези Soft404-и в Google Search Console с неотдавнашната промяна в отчета.

Google: Дигиталните връзки с обществеността не са изграждане на нежелани връзки

Джон Мюлер от Google каза нещо положително за една стратегия, която SEO оптимизаторите използват да привличат вниманието и по този начин, надяваме се, естествени връзки. Той каза в Twitter: „Обичам някои от нещата, които виждам от дигиталния PR, срамно е, че често се причислява към нежелания тип изграждане на връзки. Това е също толкова важно, колкото технологичното SEO, вероятно в много случаи.“

Подобни статии