Serpact с лектори на Online Advertising Live 2018

Content стратегията - двигател на успешната SEO оптимизация.
oa-advertising-2018

Никола Минков и Дидо Григоров бяха лектори на провелата се за първи път в онлайн формат, конференция Online Advertising Live Edition 2018. В конференцията, която започна в 9:20 и продължи 8 часа, взеха участие лектори от цяла България и най-различни направления на дигиталния маркетинг и уеб разработките. Темите, които бяха включени са оптимизация за търсачки, реклама на клик в Google AdWords, е-commerce тактики, single page applications, подобряване на репутацията на бизнеса, видео маркетинг, Google AMP и други.

Content стратегията – двигател на успешната SEO оптимизация.

Събитието отбеляза началото си с презентацията на Дидо Григоров, head of SEO на Serpact, с темата Content стратегията – двигател на успешната SEO оптимизация.  В темата си, Дидо разясни ясната разлика между стратегия за съдържание и стратегия за съдържание с маркетингови и бизнес цели, както и фактът, че всеки бизнес онлайн има нужда от пълноценна и цялостна контент маркетинг стратегия, както за SEO, така и за цялостното представяне на бранда на бизнеса.

Стана ясно, че съдържанието изгражда аудитория и я ангажира, то дефинира „гласът“ на бранда, увеличава продажбите и намалява разходите, и разбира се генерира лоялни и дългосрочни клиенти. Важно е да бъде споменато тук, че с преминаването на Гугъл към технологията Ontology, търсачката ще търси все повече и повече качествено съдържание, ще използва за отправна точка високо авторитетните сайтове, ще се учи още по-добре в движение и ще събира данни за качеството на един бизнес, характеристиките на услугите му и бранда му, от самите нас – потребителите й!

Линк към самата презентация за Content Стратегия

Дидо представи и ценни съвети как да бъде оформено правилно едно семантично ядро от ключови думи, фрази и въпроси. Той също подчерта, че е важно да даваме точни и ясни отговори на, задаваните от потенциалната ни аудитория, въпроси. Само така имаме възможността да попаднем в така нареченият Featured Snippet, който все още предстои да навлезе в България, но ще заеме важно място от резултатите за търсене.

В предпоследните си слайдове лекторът обясни и какво се случва с оформеното семантично ядро и как се пристъпва към процесът на мапинг и оформяне на customer journey по страниците на всеки сайт. Стана ясно, че оформянето на архитектурата и структурата на съдържание на един уебсайт в днешни дни е от фундаментално значение за успеха на всеки бизнес.

Вашият бизнес и конкуренцията в Гугъл

Не на последно място беше представена и в специален слайд, информация как да наблюдаваме и сверяваме часовниците си с нашите конкуренти. Поставени бяха и някои важни въпроси като:

 • Кои думи и фрази (теми) таргетират?
 • С какъв формат съдържание?
 • Какви теми и подтеми?
 • Каква дължина на съдържанието?
 • Каква е видимостта им в Гугъл?
 • Как промотират съдържанието си и привличат линкове?
 • Как изписват заглавия и описания?
 • Каква е структурата на съдържанието?

Тези въпроси разбира се крият зад себе си много подвъпроси, които могат да разширят картината, която конкурентите оформят в даден бранш, и да дадат по-ясна представа къде е мястото на определен бизнес и как той да изпъкне по-добре, респективно да спечели и по-добри позиции в търсенето на Гугъл.

За финал Дидо обясни, че няма универсална формула и шаблон за изработка на стратегия за маркетинг със съдържание, който да се използва, защото колкото бизнеси има и се създават, толкова и стратегии за маркетинг със съдържание могат да бъдат създадени.

Нулев резултат в Google {Featured Snippets}

Никола Минков, CEO на SEO агенция Serpact пък представи лекция на тема Нулев резултат в Google {Featured Snippets}. В темата си, Никола обясни какво всъщност са Featured Snippets, как можем да ги спечелим, каква да бъде последователността, която да следваме при стратегията за си.

Featured Snippets се появява като резултат в Google по дадена заявка, като това се случва най-често при зададен въпрос или търсене на указания по дадена тема. Много важен акцент на темата на Никола беше, че ако не успеем да вземем от първия опит Featured Snippets, да повторим част от стъпките докато не спечелим Featured Snippets или познат още като „Нулевия резултат“.

Линк към самата презентация за Featured Snippets

Какво можем да спечелим от Featured Snippets

Никола обясни, че чрез „OK Google“ има над 100 милиона Featured Snippets резултата, чрез търсения в Google, YouTube и Google Maps. В различни проучвания на MOZ и Ahrefs 15% от всички търсения в Google връщат Featured Snippets. Значително по-висок CTR (Click Through Rate), като е възможно да се достигнат нива до 40% според различни източници като HubSpot Academy. Друг важен детайл беше, че на този етап в България все още няма Featured Snippets, но се очаква да се появят първите такива на есен през 2018 година.

Видове Featured Snippets

Никола сподели, че имаме четири основни варианта на Featured Snippets, които се разпределят процентно по следния начин:

 • Paragraph Snippets – над 50%. Отговор под формата на текст, като често в дясно има снимка. Според някой проучвания е до 52 думи.
 • Bulleted Snippets – около 27%. Описание на последователност от стъпки за разрешаване на определен проблем.
 • Table Snippets – около 3%. Това са обикновено таблици с размери или цени. Често се използват при маркиране чрез JSON-LD с маркиране от http://schema.org/Table. Интересен е факта, че структурираните данни и речници спомагат за успеха в стратегията ни за Featured Snippets.

Voice Search, Artificial Intelligence и Featured Snippets

Voice Search е тясно свързан с Featured Snippets, защото когато имаме „гласово търсене“ имаме и „гласов отговор“, а ако имаме и „нулев резултат“ то той ще бъде прочетения отговор от устройството, което използваме за гласовото търсене. Основните устройства са: Google Home Assistant, Alexa на Amazon, Siri на Apple и Cortana на Microsoft. Имаме и пети тип, който е смартфона и използването на функцията „OK Google“.

Artificial Intelligence (AI) има сериозен принос в развиването на Voice Search, като в момента по-голямата част от заявките се връщат чрез използването на „изкуствения интелект“. Никола обясни, че трябва да обърнем сериозно внимание на изграждането на стратегия за съдържанието на уеб-сайта си, но базирана на Latent Semantic Indexing. Всеки онлайн бизнес трябва да се подготви за промените в търсачките, за да може да запази пазарен дял или да печели такъв.

Подобни статии