Schema.org стартира своя инструмент за валидиране на маркиране на схеми

Schema.org пусна своя инструмент за schema markup валидиране във validator.schema.org
schema.org-стартира-своя-инструмент

Schema.org пусна своя инструмент за schema markup валидиране във validator.schema.org

Инструментът ви помага да проверите структурираните данни на вашия сайт, извън инструмента за тестване на богати резултати (Rich Results Testing Tool) от Google.

Schema.org Въведение

Schema.org най-накрая пусна валидатора на структурирани данни, който чакахме, така че нека поговорим малко за това какво представлява и какво го прави различен от предишната версия в Google. Инструментът вече е официално преместен на schema.org и можете да го намерите на validator.schema.org.

Google първоначално пусна инструмента за тестване на структурирани данни през 2015 г. През 2017 г. те пуснаха инструмента за тестване на богати резултати и той излезе от бета версия през 2020 г. Когато излезе от бета версия, Google заяви, че ще го премахне изцяло. Което от своя страна… доведе до много негативни реакции в общността, защото очевидно хората използваха този инструмент доста. А сега, този ход бележи официалното преместване на този стар инструмент от Google към schema.org.

Какво е новото:

Райън Левъринг от schema.org сподели, че тази нова версия е малко по-проста от предшественика. Отново, инструмента е посветен на 100% върху проверка на JSON-LD, RDFA, за да ви предупреди, ако имате някакви проблеми с вашата маркировка, вашите типове или свойства или някаква необичайна комбинация.

Няма да проверява съдържанието ви спрямо информацията, необходима за конкретни услуги, инструменти или продукти. Няма да включва и информация за богати резултати и как бихте могли да повлияете там.

За това е предназначен Rich Results testing tool. Цялата функционалност е сведена до това да ни помогне да разберем дали данните ни са изразени по начина, по който сме предвидили да бъдат изразени и дали това се отразява в структурираните данни.

Schema.org Какво е новото

Тестване на кодови фрагменти (Code Snippets)

С този инструмент все още можем да тестваме кодови фрагменти. Опцията да изберем Code Snippets е активна и можем да използваме генериран JSON-LD, както в генератора на структурирани данни. Можем просто да копираме тази информация и да поставим нашия код тук и да стартираме тестове на JSON. Разбира се, както споменахме по-нагоре, не ни показва нищо за rich snippets. Това просто ни позволява да разгледаме нашите структурирани данни и как тези структурирани данни са форматирани и най-вече – уведомяват ни дали имаме грешки, проблеми или предупреждения.

schema.org-code-snippets

Според нашите наблюдения, сферата е доволна, че отново може да разчита на schema markup валидатора. Бихте могли да разгледате и статията, написана от Бари Шварц за Land Search Land.

Той навлиза много по-дълбоко в някои от тези малки детайли.

Подобни статии