Brand24 – силният социален помощник

Целта на днешната статия е да ви запознае с един нов и много полезен инструмент, а именно Brand24. Той е social media monitoring tool, което означава, че той сканира и информира за поява на информация в социалните мрежи и в целият интернет за даден бранд или ключова дума, която вие сте му задали.
По долу даваме инструкции как се прави това.

Защо ни е нужно това?

Това  е важно за нас по 2 причини:

  1. Измерваме ефективността на нашите публикации  – когато споделим новина от сайта ни, или друга наша публикация, ние се интересуваме доколко тя е заинтригувала аудиторията. И къде, в кои социални мрежи тя е имала най-голям ефекти и ангажираност  – като харесвания, пресподеляния и т.н. Това ни дава много добра обратна връзка  къде разпространението на нашите материали има най-голям ефект и къде ефекта е по-слаб. Съответно – така разбираме кои са работещите канали за нашият бизнес и къде трябва да засилим или преориентираме работата си, за да имаме по-висок резултат.
  2. Следим за споменаването на нашият бранд или марка – къде в интернет се появява името ни, в какъв контекст, трябва ли да реагираме, за да отговорим на въпрос, свързан с нас, дейността ни и т.н., също  – в какъв контекст се споменава марката ни – положителен или негативен.  Този 24 часов мониторинг е много важен за репутацията ни, и правилната употреба и навременна реакция може да ни донесе много активи.

Функции

Brand24 има добри функции. Нека разгледаме по- важните от тях.

Началният екран ни дава възможност да добавим нашият проект.

Трябва да посочим думи, за които инструмента Brand24 да следи публикациите в интернет, и въз основа на които да ни извежда статистика. Задаваме думи или изрази, които са свързани с дейността ни или продуктите ни. Например  – името на фирмата ни, или транспортни услуги, или климатик General 12BTU.

В разширените настройки можете да изключвате думи, да нагласяте източници, честота на уведомяване по имейл за нова информация  и т.н.

След това остава да почакате малко и да разгледате извлечените от интернет репорти.

Репорти

Инструментът Brand24 дава богати и полезни репорти, които ви дават глобална представа за вашето състояние в интернет.

Можете да избирате времеви диапазон за статистиката  – 1 месец, 3 месеца, 1 година назад, и да преглеждате каналите, по които има разпространение на информация за вас и споменавания на бранда ви. Тази графика показва – при повишена ваша активност – например Email кампания или реклама във ФБ – дали и как са се е повишил интересът и трафикът към сайта ви.

Можете да сортирате по източници /FB, Twitter, Instagram, Блогове, Форуми, новинарски сайтове и т.н…/, за да видите определната група и да разберете детайлно кой сегмент от кампанията ви работи най-добре за вас.

Отдолу в списъчен вид виждате самите места, част от тази група, които са публикували за вас и ви споменават.

Ако откриете нелогичен материал можете да го изтриете,  също можете да правите групирания и да давате  и Sentiment /емоция/ – дали даденият материал е положителен за вас, изказва негативно мнение или  е неутрален.

Има и много добър филтър, по който да сортирате резултатите – по емоция, локация и др.

В раздела Mentions можете да експортирате като PDF, Excel или като инфографика вашите данни.

Ето това е примерен PDF репорт.

А това е изгледа на репорта във вид на инфографика.

В Анализи можете да видите най-влиятелните хора, взаимодействали с вашите публикации, ефекта от които е най-висок.

Списък с профилите, взаимодействали с вашият бранд.

Информация за конкретният профил.

В раздела Comparison можете да зададете друг бранд, на ваши колеги или конкуренти, и да правите сравнения между вас и тях.

Виждате разликата в броя споменавания, виждате разликата в процентното съотношение на източниците на споменаване, както и факта, че единият бранд има и негативни сигнали за себе си. Така – чрез мониторинг на конкурентите, можете да избегнете техните грешки.

Заключение

В заключение можем да заявим, че онлайн инструмента Brand24 е излючително полезен и добре разработен, и е задължителен за всеки бизнес, който се грижи за своето представяне в интернет среда и прави мониторинг на своето име или бранд.

Ние силно го препоръчваме!