Brand24 – силният социален помощник

Защо ни е нужно това?
brand24
Логото на Brand24

Целта на днешната статия е да ви запознае с един нов и много полезен инструмент, а именно Brand24. Той е social media monitoring tool, което означава, че той сканира и информира за поява на информация в социалните мрежи и в целия интернет за даден бранд или ключова дума, която вие сте му задали.
По долу даваме инструкции как се прави това.


Защо ни е нужно това?

Това  е важно за нас по 2 причини:

  1. Измерваме ефективността на нашите публикации  – когато споделим новина от сайта ни, или друга наша публикация, ние се интересуваме доколко тя е заинтригувала аудиторията. И къде, в кои социални мрежи тя е имала най-голям ефекти и ангажираност  – като харесвания, пресподеляния и т.н. Това ни дава много добра обратна връзка  къде разпространението на нашите материали има най-голям ефект и къде ефектът е по-слаб. Съответно – така разбираме кои са работещите канали за нашия бизнес и къде трябва да засилим или преориентираме работата си, за да имаме по-висок резултат.
  2. Следим за споменаването на нашия бранд или марка – къде в интернет се появява името ни, в какъв контекст, трябва ли да реагираме, за да отговорим на въпрос, свързан с нас, дейността ни и т.н., също  – в какъв контекст се споменава марката ни – положителен или негативен.  Този 24 часов мониторинг е много важен за репутацията ни, и правилната употреба и навременна реакция може да ни донесе много активи.

Функции

Brand24 има добри функции. Нека разгледаме по- важните от тях.

Началният екран ни дава възможност да добавим нашия проект.

Началният екран ни дава възможност да добавим нашият проект.

Трябва да посочим думи, за които инструментът Brand24 да следи публикациите в интернет и въз основа на които да ни извежда статистика. Задаваме думи или изрази, които са свързани с дейността ни или продуктите ни. Например  – името на фирмата ни, или транспортни услуги, или климатик General 12BTU.

Трябва да посочим думи, за които да следи инструмента в интернет, и въз основа на които да ни извежда статистика.
В разширените настройки можете да изключвате думи, да нагласяте източници, честота на уведомяване по имейл за нова информация и т.н.

В разширените настройки можете да изключвате думи, да нагласяте източници, честота на уведомяване по имейл за нова информация  и т.н.

След това остава да почакате малко и да разгледате извлечените от интернет репорти.


Репорти

Инструментът Brand24 дава богати и полезни репорти, които ви дават глобална представа за вашето състояние в интернет.

Инструментът Brand24 дава богати и полезни репорти, които ви дават глобална представа за вашето състояние в интернет.

Можете да избирате времеви диапазон за статистиката  – 1 месец, 3 месеца, 1 година назад, и да преглеждате каналите, по които има разпространение на информация за вас и споменавания на бранда ви. Тази графика показва – при повишена ваша активност – например Email кампания или реклама във ФБ – дали и как са се е повишил интересът и трафикът към сайта ви.

Можете да сортирате по източници /FB, Twitter, Instagram, Блогове, Форуми, новинарски сайтове и т.н…/, за да видите определната група и да разберете детайлно кой сегмент от кампанията ви работи най-добре за вас.

Можете да сортирате по източници /FB, Twitter, Instagram, Блогове, Форуми, новинарски сайтове и т.н.../, за да видите определната група и да разберете детайлно кой сегмент от кампанията ви работи най-добре за вас.

Отдолу в списъчен вид виждате самите места, част от тази група, които са публикували за вас и ви споменават.

Отдолу в списъчен вид виждате самите места, част от тази група, които са публикували за вас и ви споменават.

Ако откриете нелогичен материал можете да го изтриете,  също можете да правите групирания и да давате  и Sentiment /емоция/ – дали даденият материал е положителен за вас, изказва негативно мнение или  е неутрален.

Ако откриете нелогичен материал можете да го изтриете, също можете да правите групирания и да давате и Sentiment /емоция/ - дали даденият материал е положителен за вас, изказва негативно мнение или е неутрален.

Има и много добър филтър, по който да сортирате резултатите – по емоция, локация и др.

Има и много добър филтър, по който да сортирате резултатите - по емоция, локация и др.

В раздела Mentions можете да експортирате като PDF, Excel или като инфографика вашите данни.

Ето това е примерен PDF репорт.

А това е изгледът на репорта във вид на инфографика.

Ето как изглежда инфографиката ви.

В Анализи можете да видите най-влиятелните хора, взаимодействали с вашите публикации, ефекта от които е най-висок.

В Анализи можете да видите най-влиятелните хора, взаимодействали с вашите публикации, ефектът от които е най-висок.

Списък с профилите, взаимодействали с вашият бранд.

Списък с профилите, взаимодействали с вашия бранд.

Информация за конкретният профил.

Информация за конкретният профил.

В раздела Comparison можете да зададете друг бранд, на ваши колеги или конкуренти, и да правите сравнения между вас и тях.

В раздела Comparison можете да зададете друг бранд, на ваши колеги или конкуренти, и да правите сравнения между вас и тях.

Виждате разликата в броя споменавания, виждате разликата в процентното съотношение на източниците на споменаване, както и факта, че единият бранд има и негативни сигнали за себе си. Така – чрез мониторинг на конкурентите, можете да избегнете техните грешки.


Заключение

В заключение можем да заявим, че онлайн инструментът Brand24 е излючително полезен и добре разработен, и е задължителен за всеки бизнес, който се грижи за своето представяне в интернет среда и прави мониторинг на своето име или бранд.

Ние силно го препоръчваме!

Подобни статии