Google потвърждава ефективността на outreach линкбилдинга

Изградете качествено съдържание и получете връзки към него
google потвърждава ефективността на outreach линкбилдинга

Експертът John Mueller от Google изрази одобрение на идеята да се “искат” обратни връзки към сайта ни като ефективна стратегия … в рамките на определени граници, разбира се.

Във видео от поредицата на Google Search Central той дава разяснения по въпроса за естествените връзки и споменава, че изграждането на outreach линкове е добър похват, стига да се спазват изискванията за целта.

Изградете качествено съдържание и получете връзки към него

Събеседникът на John Muller от видеото на Google Search Central коментира стойността на естествените връзки и какво представляват те, формулирайки тезата си в контекста на качественото съдържание.

Неговият коментар е:

„Създавайки качествено съдържание, хората ще линкват към него. Това е съвсем естествен процес… ”

Мюлер потвърждава стойността и правотата на тези теза … до някаква степен. Това което той засяга, обаче е по-скоро процеса на достигане до масови медийни сайтове чрез outreach, уведомявайки ги за ново и полезно съдържание.

Стратегията е да се създаде съдържание, към което медии и ежедневници биха имали интерес, за да бъде популяризирано то в техните платформи.

Джон Мюлер коментира изграждането на outreach връзки по следния начин:

„Това е съществото на естественото линкване. От ваша гледна точка, е добре да се свържете с подобен тип сайтове и да им “похвалите” страхотното си съдържание, което те евентуално биха оценили и към което биха линкнали. Това със сигурност е добра стратегия.“

Кога изграждането на връзки с Outreach нарушава указанията на Google?

Изграждането на outreach връзки също може да противоречи на препоръките на Google.

Има много форми на подобен тип линкбилдинг. Например, предлагането на пари на медия за линкване към сайта ви също е такъв тип стратегия.

Този вид изграждане на връзки обикновено се представя погрешно на клиентите като outreach стратегия, когато в действителност това е платен линк, договорен чрез посредничество.

Истинската outreach стратегия се базира на изграждането на качествено съдържание и разпространението му в различни източници.

John Mueller коментира погрешното разбиране за изграждането на такъв тип връзки:

„Всякакви финансови и други уговорки на разменни начала не са част от истинската outreach стратегия. От гледна точка на Google подобен тип изградена връзка би била квалифицирана като неестествена.

Създаването на качествено съдържание, което впоследствие е представлено пред медия или друг тип онлайн издание и получило отглас (чрез линкване и решерване) е естественият процес при истинската outreach стратегия.“

Остарял похват ли е outreach стратегията?

Да изградиш подобни отношения с медия, за да линкне тя към твоя сайт е трудно начинание, въпреки високото качество на съдържанието в него.

Това, което прави процеса още по-труден, е, че хората имат повече възможности да изразят себе си днес, отколкото в периода на разцвета на блоговете.

За съжаление тези платформи, в които хората демонстират себе си и уменията си, като социалните медии и YouTube, не предоставят обратни връзки, които могат да помогнат на сайта да се класира по -добре.

Светът, за който е създаден PageRank, вече не съществува.

И все пак издателите са под натиск да получат връзки от онлайн екосистема, където връзките все повече не съществуват.

Идеята за изграждане на страхотно съдържание и контакването на медийни сайтове за получване на връзка към него е на пръв поглед остаряла концепция, защото хората днес се изразяват по начин, които не позволява такъв тип естествено линкване.

В това видео можете да чуете как John Mueller коментира изграждането на outreach връзки и цялостната концепция за тях:

Подобни статии