Кой побеждава – съдържанието или линкът?

Кой ще изчезне първи?
content-links

Кой ще изчезне първи?

За съжаление на въпроса кое е по-важно съдържанието или линка няма точен отговор?
Над кое да се фокусираме повече – link building или content marketing?

Съществува прогноза, че  линковете напълно ще изгубят своето значение, тъй като Google обръща все повече внимание на съдържанието.

За съжаление, на въпроса кое е по-важно съдържанието или линка няма точен отговор? Важно е да се вземе под внимание това, над какво се фокусират търсачките.

Коя стратегия е по-печеливша?

"

1 случай: Линковете са по-важни 

Има две различни мнения по този въпрос. 1 случай: Линковете са по-важни

1.1 Плюсове:
Важността на линковете не може да се отрече, тъй като правилно създадената мрежа от линкове може да изстреля сайта ви на челните позиции. Рано или късно няма как да не се забележат резултати от добре изградени линк връзки. Правилните и релевантни линкове правят марката ни откриваема, дават живот на нашето съдържание и могат значително да увеличат потока от посетители към сайта и ранкването му.

Колкото по-естествено, толкова по-добре

Важността на линковете не може да се отрече

Релевантността е от ключово значение тук. Ако линковете ни водят до страници по темата, това несъмнено ще повлияе добре на трафика. Няма съмнение че оптимизацията на ключовите думи е неразделна част от ефективното SEO. Няма нужда да споменаваме, че white hat стратегията е много по-добра за сайта ни, отколкото black hat. Въпреки факта, че с нея се постига по-бавно успех, използването на white hat похвати ще ни гарантира добър органичен трафик и добри позиции (в дългосрочен план). Това и всъщност трябва да е нашата главна цел.

Който бърза, бавно стига

1.2 Минуси:

Не е необходимо да пълним текста си с всякакви  външни нерелевантни линкове. Количеството невинаги е печелившо. Може да са малко, но е важно да са качествени. Масовото генериране на линкове за кратко време не води до дългосрочен успех. Затова и не е желателно да се ползват автоматизирани инструменти или програми за регистриране на сайта ви в социални мрежи, търсачки и т.н.  Това дали търсачките ще класират вашата страница се основава на доверие, тъй като те отчитат репутацията на сайтовете, в които препращаме своя линк.

Също така се старайте да разнообразявате линковете си, anchor текстовете си и не прекалявайте с ключовите си думи. Важно е те да са точни, да отговарят на тематиката и да имат общо с дейността на бизнеса. Успешна практика е използването на разнообразие от ключови думи и фрази, да се отговори на по-голям брой търсения. Това всичко не само ще намали риска да бъдем наказани от Google, но и ще избегнем загуба на потребители. Anchor текстовете са много важна част за успеха на линковете. Ако пропуснем съдържанието при оптимизацията си и разчитаме само на линка, няма да успеем да се класираме на определена дума.

Правилните линкове дават живот на нашето съдържание
Линковете може да са малко, но е важно да са качествени

Защо е важно откъде взимаме линкове?

За една успешна линк билдинг кампания са необходими време и търпение. Натуралните линкове трябва да са една от нашите цели, тъй като те са от решаващо значение за индексирането и ранкването на сайта ни. Следователно е по-добре да разпространяваме своите линкове чрез тематични авторски публикации, качествени сателитни сайтове или блогове. Един линк от авторитетен сайт е в пъти по-ценен от сто такива от сайт с нисък авторитет. Потребителите биха избрали продуктово представяне, което е от авторитетни източници, вдъхва доверие и представя истински отговори на въпросите им, с което се различава от традиционната реклама.

2 случай: Съдържанието е по-важно

content


2.1 Плюсове:
Ако се концентрираме само върху това какви са изискванията на търсачките, то би трябвало линковете да са на първо място за нас. Обаче чрез съдържанието  ние можем да си спечелим лоялността на потребителите.

Съдържанието – това сме ние

Контентът представлява лицето на нашата марка и  ни помага да изградим авторитетен бранд. Ако съдържанието е добро (за да разберете дали е добро, може да прочетете повече статията ни LSI), съответно доверието на клиентите към нас ще се повиши. С повишаването на клиентското доверие се  повишава и популяризацията на сайта ни, тъй като когато на посетител му е харесал даден сайт, има голяма вероятност той да го препоръча на приятел. Този вид реклама е много добър, тъй като по този начин сайтът наистина си затвърждава позициите като надежден.
Даваме пример. Съдържанието е стоката в магазина, а линковете са рекламата. Дори и да инвестираме маса пари в страхотна реклама, ако стоката ни не е с добро качество, клиентите, които сме успели да привлечем, няма да се задържат дългосрочно. Линковете ни помагат не само да разпространим своето съдържание, но и да накараме хората да ни асоциират с авторитетност.

2.2 Минуси:

Също и обратният случай, дори ако стоката ни е хубава, няма как за нея да узнаят много хора без помощта на рекламата. Без смислена линк структура на сайта, няма как да ориентираме потребителите към съдържанието. Дори да имаме страхотно съдържание, няма как хората да узнаят за него, без помощта на линковете. Оттук следва, че социалните сигнали не бива да се подценяват, тъй като влияят положително  на класирането ни в Google. Тоест, добре е да следим от какви теми се интересуват читателите,  кой стил на писане привлича повече внимание, кои ключови думи се търсят. Също така колко пъти се споделя и какви са коментарите.

Ключът е в баланса

Верният отговор е, че едното не може без другото. Линковете водят към съдържанието. Без наличието на качествено съдържание няма как обаче да задържим вниманието на потребителите. Разликите между тях са, че употребата на линкове е по-гъвкава стратегия от двете.  Можем да дадем линк към определено съдържание повече от един път, но не можем да напишем едно и също съдържание два пъти.

Линковете водят към съдържанието.

Линковете и съдържанието вървят ръка за ръка.

Заключението е, че линковете и съдържанието са взаимосвързани. И On-Page SEO и Off-Page SEO  трябва да се оптимизират, за да постигнем един успeшен Google-friendly сайт. На ако трябва да изберем кое е найстина важно, контентът би трябвало да е основата на всяка маркетингова кампания. С качествен контент можем да привлечем най-много потребители. Колкото и разнообразни линкове да имаме, все пак тяхната роля е да водят към само една крайна точка – съдържанието, от чиято роля на практика зависи дали ще задържим един потребител или ще го загубим. Добрите резултати се постигат с правилен баланс между линкове и съдържание, работещи в полза на потребителя.

Подобни статии