Serpact 2021 – Как успяхме да постигнем целите си

Успехите ни / Serpact
Serpact Team 2021

Година изпълнена с предизвикателства. Да, тази година не беше традиционна в digital, но имаше своя романс и емоция. С тази статия ще ви вкарам в кухнята на Serpact. Всичко започва от Свиленград, после ще преминем през мениджмънт, комуникации и управление на проекти, като накрая ще стигнем и до пожеланията.

Успехите ни / Serpact

Всеки се хвали или оплаква в края на годината. Ако си SEO или Digital „експерт“ със сигурност само първото. Поне аз за тези близо десетина години не видях някой да каже, че се е провалил. Е, няма да направим изключение и ние, но ще аргументирам успехите ни в долната част на тази статия, защото не всичко е толкова прекрасно винаги.

Serpact awards
Serpact awards

Тази година спечелихме рекордните 5 международни награди:

Не смятам акцентирам на тях, само ще споделя, че през годините доказахме нивото ни на международната сцена.

Клиенти, или как те станаха най-добрите ни партньори

Динамична година, която имаше няколко големи Google ъпдейта, като задачите стават все по-сложни и задълбочени, когато имаме над 500 реализирани проекта за годината в над 20 държави. Ще пуснем няколко скрииншота, за да бъде по цветна статията, като данните са само от Organic Traffic (SEO) без брандови ключови думи:

 • 26 115 582 – или малко над 26М оборот само за онлайн магазини;
 • Или 265.3% ръст за всички наши клиенти само за онлайн магазини;
 • Няколко милиарда импресии за всички проекти (имаме новинарски уеб-сайтове в портфолиото ни);
 • И няколко стотин милиона кликове за всички проекти;

Serpact clients total revenue 2021
Serpact clients total revenue 2021

SEO -> Performance SEO

Опитахме и успяхме! За SEO имаше един мит, че то е трудно измеримо, че не се знае какво конвертира и какво не. Е, новината е, че вече това е ясно и агенцията ни започна пилотно проект за измерване на стойност по кл. дума и потенциален оборот по нея от Organic. Като започнахме проекта преди повече от година си мислехме, че е илюзия да можеш да намериш данни, които няма в Google Analytics, а и няма готови работещи решения за целта. Този модел на работа предстои за всички наши проекти в онлайн търговията като вече успешно превключихме с 20% от тях към новия модел.

Ако сте пропуснали презентацията ми от тази година на e-Commerce Annual Summit 2021:

Ще споделим 2 резултати от наши клиенти за 3 месеца от 2021 г. спрямо същия период на 2020 г.

Serpact Performance SEO
Serpact Performance SEO

SERP Conf.

Някои от вас участваха, макар че от около 1300 билета, имахме само 2,3% присъствие от България, което беше доста разочароващо за екипa ни, но очаквано за мен. Заключенията ще оставя на всички вас, но за първа конференция постигнахме целите си. През 2022 г. ще изненадаме всички с формат, който все още не е реализиран. Видеото долу обобщава сравнително добре конференцията.


Началото на 2021 г. <<Мениджмънт>>

Както обещах ще аргументирам успехите ни. Управлението на екип от 5, 10, 15 и 20+ човека има голяма разлика. Като всяка една компания стараеща се да се развива, така и ние не спряхме да търсим подобрение във вътрешните ни процеси. На дневен ред винаги е стояла дилемата за най-подходящата система за управление на задачи и проекти. За разлика от много други ниши SEO е доста по-динамичен процес и „регулярност на задачи“ не е най-подходящото определение.

Причината да се мигрираме към Monday.com

Отне ни около 120 часа проучване за най-подходящата система за нас. Беше трудно решение да изберем Monday.com, но смятам – ефективно.

Monday.com - Serpact stats past 60 days
Monday.com – Serpact stats past 60 days

Ако трябва да обобщя данните за 2021 година:

 • Над 15 000 реализирани задачи;
 • Над 200 активни участника в бордовете на клиентите ни;

Не е зле, но нека разгледаме какви са ползите за нас като екип и ползите на клиентите ни.

Ето какви са ползите за клиентите ни:

 • Всеки клиент има достъп, което не винаги е добра новина и знаехме рисковете;
 • Клиента има свобода да задава въпроси по дадени задачи директно в борда си;
 • Клиента вижда прогреса по проекта си;
 • Клиента има достъп до информативен панел с пълна информация и бързи връзки за проекта си;

Ето и ползите за нас:

 • Виждаме на едно място, всичко което се случва с проекта по производството;
 • Имам директна комуникация по задачите в борда на клиента;
 • Има ясно разпределение на ролите;
 • Има пълна история за всяка задача (кой, кога и какво е направил с нея);
 • Можем да разпределяме лесно и бързо задачите според приоритетите им;

Защо една Project Management система не е достатъчна?

Ако аз знам как, това не значи, че и колегите знаят как. Това е въпрос, който дълго време ни измъчваше в Serpact. SOP (Standard Operating Procedure) е задължителен елемент, който за съжаление трябва да има своята основа. Използвам думата „съжаление“, защото е доста разочароващо да осъзнаеш, че разписаните собственоръчно 1000+ процеси са „амортизирали“. Търсейки бързото решение понякога забравяме една малка подробност – SEO е динамично, което е равно на динамика в процесите.

SOP Serpact 2021
SOP Serpact 2021

Предизвикателството беше да опишем чрез процеси всяка една стъпка за всеки един департамент и да развием всички възможни хипотези. Тук тези от вас, които разбират от SEO, знаят че това е имагинерно понятие. Имаме 3 страни, клиент (възможни променливи около 20%), агенция (възможни променливи около 10%) и Google (възможни променливи около 70%). Когато един бизнес има толкова голям % неконтролируеми процеси какво прави? Адаптира се, но за да се адаптира трябва да следи всички тези промени. Неслучайно обзорите на Google и Digital News, които правим ги адаптираме към процесите на агенцията ни.

serp changes 2021
SERP changes 2021

Ясна комуникация и регулярни срещи с клиенти

Комуникацията е важна, както в живота, така и в бизнеса. С интеграцията на Monday.com успяхме да намалим комуникацията по имейл с цели 30%, заради големите автоматизации на задачи и минимизиране на риска да изпуснем дадена задача. Все пак голяма част от клиентите ни имат нужда от „топла връзка“ и това наложи още една голяма промяна при нас, а именно да премахнем всички канали за комуникация и да заявим ясно, че вече ползваме само и единствено Slack.

communication Serpact
Communication Serpact

Това обаче се оказа сложна задача, защото мигрирайки от Viber, Skype, Messenger и Telegram към един единствен канал, който не се ползва от всички клиенти беше стрес и за тях и за екипът ни. Наложи да се да изработим документация за поведение в шест типа чатове в Slack:

 • Вътрешен – за екипът ни;
 • Проект – екипът на клиента и екипът ни;
 • Групи – по проекти;
 • Групи – по департаменти;
 • Групи – по интереси;
 • Групи – партньори;

Присъствените срещи за щастие станаха мит, но за нас това не беше новина, тъй като от години ние работим на 20+ пазара по света и за нас това беше нещо нормално. Все пак, за да намерим по-добро решение от досадните Meeting Follow up имейли, направихме още една успешна интеграция за нашите клиенти. Решихме да интегрираме timestamp и хубавата новина е, че автоматично след всяка среща всеки участвал в нея получава автоматичен имейл и може лесно и бързо да проследи какво се е случило и кога, само с един клик. Решението няма да го запазим в тайна, ще го споделим разбира се – tldv.io.

tl dv Serpact meeting
tl dv Serpact meeting

Какво предстои

Предстоят няколко вълнуващи проекти в Serpact, като за нас остава истинско предизвикателство да се развиваме и SERP ACTion! Ето по-важното:

 • SERP Conf със специално издание/я през 2022 г.
 • SERP Academy, за която ще чуете на пролет. Като това ще е първата академия в България за SEO със СДК (Следдипломна квалификация), като наш партньор ще бъде един от най-престижните университети в Източна Европа.
 • Създаваме и първата ни рожба в частта на SEO Tools, но какъв е той, ще разберете допълнително. Тук си търсим още двама човека към екипът.

Благодарности

На първо място искам да благодаря на целия екип на Serpact, за себеотдаването, човечността и нарастващата експертност (отдавна мина времето, когато знаех повече от всички / без носталгия към тези времена). Всеки един от вас допринесе за успехите ни, дори в това число имаме и 3 бебета: Зара, Боби и Михаил <3. Е, няма как да прескочим подкрепата на семействата ни, да благодарим и на всичките ни партньори в България и по света. Последно, но не на последно място, всички наши клиенти, които ни се довериха, които ни изпратиха над 100 пратки в офиса в Свиленград последните 10 дни. Благодаря ви!

Подобни статии