Обзор на Google – Февруари 2022

Google: Не даваме пълна тежест на всички връзки
google recap february 22

Google: Не даваме пълна тежест на всички връзки

Връщаме се към края на януари, когато беше последната среща English Google SEO office-hours. На нея John Mueller от Google заяви, че не придават пълна тежест на всички линкове и те не преминават всички сигнали, които биха могли да се вземат предвид.

А при един от въпросите, които SEO специалист зададе, стана ясно, че питането му е свързано и с това как Google разбира дали даден линк е платен. В тази връзка John сподели, че има много неща, които Google взема предвид, когато става въпрос за платени линкове.

Google: Не броим линковете на ниво домейн

В Twitter беше отправен въпрос към John Mueller, в който се питаше дали определен брой dofollow и nofollow линкове оказват пряко влияние на SERP, DR и DA. В отговор John каза, че Google не отчита линковете на ниво домейн.

Туит относно dofllow и nofollow линкове

Един от помощните документи на Google задълбава в темата за SafeSearch и включва раздел за отстраняване на неизправности

Google създаде нов помощен документ, който се отнася до темата за SafeSearch. В него ще откриете както стара, така и нова информация, включително и това как работи SafeSearch.

Ако все още не знаете какво представлява SafeSearch, то това е филтър за възрастни. Неговата задача е да филтрира нецензурирани резултати при търсене.

Пример за използване на метатаг за нецензурирано съдържание

Наред с това в този документ можете да откриете и раздел за отстраняване на неизправности, в който са включени детайли. А част от интересните и полезни неща, които ще откриете в него са:

  • Автоматизираните системи на Google използват така познатото ни machine learning, както и различни сигнали, с помощта на които Google идентифицира недвусмисленото съдържание;
  • В случай, че вашият сайт съдържа както съдържание за възрастни, така и съдържание което не е за възрастни, то е по-добре да разделите това съдържание, като използвате отделен домейн, поддомейн или папка. По този начин Google ще знае какво да филтрира. А ако не групирате съдържанието по този начин, то Google може да обозначи вашия сайт като безопасен;
  • На Google може да отнеме между 2 и 3 месеца, за да актуализира данните в Google Search;
  • Ако замъглявате нецензурирани изображения, те все още ще се считат за такива;
  • Ако на изображенията има голота, дори и за да се илюстрира медицинска процедура, изображението продължава да се счита за нецензурирано, независимо каква е била целта му;
  • Трябва да знаете, че нецензурираното съдържание не може да се използва за някои функции на търсенето като, например, rich snippets.

Собственостите на домейн, добавени в Google Search Console, вече и в резултатите от търсене

През месец февруари Google обяви в Twitter, че Search Console snapshot в резултатите от търсене вече поддържа и собственост на домейни. Тази функция представлява карта със снимки на специфични данните от вашия сайт, изведени от Google Search Console, като вече ще може да откривате тези данни директно в резултатите от търсене.

Туит на Google Search Central относно наличието на поддържа функцията за собственост на домейни

Google: Актуализирайте датите на статиите при направена съществена промяна в съществуващо съдържание

В отговор на въпрос в Twitter John Mueller от Google каза, че има смисъл да актуализирате датите на съществуващо съдържание или статия във вашия сайт в случай, че добавите нещо ново и значително промените вече съществуващ текст.

снимка на монитор с детайли относно публикуване на статия в сайт
Източник на снимка: Pixabay

Google: Съотношението между код и текст не е фактор от гледна точка на SEO

На въпрос относно това колко важно е съотношението между код и текст, John Mueller и Gary Illyes от Google отговориха, че то никога не е било фактор от гледна точка на SEO и че няма никакво значение. Към това Gary Illyes допълни, че е добре да имате “прилично” съдържание, т.е. то да носи някаква стойност на потребителите.

Google относно call-to-action бутоните над fold частта за целите на търсене и SEO

Съществуват различни мнения относно така познатите ни call-to-action (CTA) бутони и това, че те са лош фактор за класиране при търсене в Google, както и за целите на SEO. Именно такъв въпрос бе отправен към John Mueller и по-конкретно дали е препоръчително премахването на CTA бутоните, намиращи се над fold частта.

В отговор John каза, че Google никъде на говори за CTA бутоните. Към това той допълни, че може би частичното им поставяне в тази част от сайта би било проблем, тъй като с времето може да се наруши HTML кода.

Google: Линковете с UTM параметри по подразбиране не са платени

В Twitter John Mueller от Google сподели, че връзките с UTM параметри са просто линкове. Той допълни, че тези параметри определено не правят един линк платен.

Но какво всъщност е UTM параметърът? UTM или Urchin Tracking Module е параметър, който се добавя в URL адреса, за да ни помогне да проследим източника на трафик. В повечето случаи се смята, че този параметър се среща само при платени линкове, но всъщност той много често се използва и при тези, които не са платени.

Туит на John Mueller относно utm параметъра

Google добавя още съобщения към панела със съобщения в Search Console

Google обяви в Twitter, че официално са мигрирали всички видове съобщения в интерфейса на новата Search Console. Но какво се вижда в съобщенията?

Преди всичко няма да виждате само грешки на сайта, свързани с Enhancement или друг тип проблеми. Това, което е добавено, са съобщенията за спам, асоциации на канали в YouTube и още много други.

Накратко, двата типа съобщения, които Google ви изпраща, са:

  • съобщения за собственост, които се изпращат до потребителите, свързани с тази собственост. Така, например, можете да получавате съобщение за грешки с индексирането. Този панел съдържа съобщения за всички ваши собствености от последната една година, независимо дали през целия период сте имали или не достъп до съответната собственост;
  • съобщенията до потребителите се изпращат до определен потребител, като, например, в случаите когато правата ви за достъп са променени.

Пример на съобщенията, които Google добавя в Search Console

Google: Повече съдържание не означава повече трафик

Създаването на съдържание и по-конкретно дължина и честота на публикуване на съдържание във вашия сайт е тема, която често се дискутира сред SEO експерти и собственици на бизнес.

В тази връзка John Mueller написа в Twitter, че създаване на повече съдържание не означава, че ще имате повече органичен трафик при търсене в Google.

Това, обаче, не означава неглижиране на съдържанието. Качественото и релевантно за вашия бизнес съдържание, което да публикувате на регулярна база, би помогнало на потребителите да се информират, да получат стойност и да направят избор, което е важно от гледна точка на SEO.

Начинът, по който имплементирате Analytics не повлиява SEO оптимизацията

John Mueller сподели, че начинът, по който имплементирате вашия софтуер за анализ, не оказва влияние на SEO оптимизацията. Но все пак е добре да внимавате как е имплементиран, тъй като има риск от блокиране на обхождането и индексирането от Google.

Добавянето на отделни страници не влияе на начина, по който Google обхожда вашия сайт

Една от най-дискутираните теми в SEO индустрията е именно това как Google обхожда и индексира даден сайт. В тази връзка John Mueller сподели, че просто добавянето на отделна страница не повлиява на начина, по който Google ще обходи сайта.

Така нареченият crawl budget се влияе от стотици, а дори и милиони страници, а не от една или няколко отделни. Той допълни, че ако даден сайт се състои от стотици хиляди страници, не вижда нещо, за което трябва да се притеснявате от гледна точка на бюджета, който Google изразходва за обхождането му.

John сподели и линк към помощната документацията на Google за управлението на бюджета.

Google: Няма оценка за E-A-T, но са важни и косвено участват в алгоритъма за класиране при търсене в Google

На една от петъчните SEO срещи през месец февруари John Mueller беше попитан относно E-A-T. Това, което John сподели, е, че няма оценка за тях, но по индиректен начин те са включени в алгоритъма за класиране при търсене в Google.

Напомняме, че са важни за всеки сайт, тъй като са свързани с вашата експертност и авторитетност. Най-често това са страниците За нас, Контакти, Условия за поръчки и използване на сайта, Политика за поверителност и други.

Google относно страницирането и стойността на показването първо на по-новото съдържание

Друг ключов въпрос, който се обсъди на Google SEO office-hours hangout, се отнасяше до страницирането и това по-новото съдържание да се публикува в последните страници. Това е тема, която най-често засяга електронната търговия и новинарските сайтове, тъй като там най-често се среща това странициране в сайта.

В отговор John Mueller каза, че ако съдържанието на първа и втора страница със съдържание на вашия сайт е едно и също и не се променя, то Google може да не обходи всички страници, тъй като не вижда ново съдържание на първите. Но ако сложите в първата страница новото съдържание, то Google може да го види много по-рано от очакваното.

Разбира се тук е важно и вие самите да знаете кое е най-добре за потребителя. В този случай понякога поставянето на новото съдържание на последни страници от вашия сайт и оставянето на по-старо съдържане на първите страници може да е по-добре конкретно за вашите потребители.

включен лаптоп
Източник на снимка: Unsplash

Резултатите от уеб историите не са показателни за цялостното представяне на вашия сайт при търсене в Google

Ако сте се замисляли дали представянето на вашите уеб истории повлиява класирането ви при търсене в Google, то споделяме с вас коментарът на John Mueller, който заяви на петъчната среща, че това не е показателно за цялостното класиране.

Освен това той каза, че Web Stories като цяло са трудни за оптимизиране от гледна точка на SEO. А причината за това е, че имат много малко текстово съдържание.

John допълни, че Web Stories по същество са HTML страници. Това означава, че те са представени по малко по-различен начин в резултатите от търсене и съответно след това в Discover отчета, но не и в негативен аспект.

Google: Секцията Referring Page в инструмента URL Inspection не е толкова важен фактор

Както знаете, Referring Page е секция, намираща се URL Inspection Tool в Coverage на Google Search Console.

По тази тема John Mueller заяви, че URL адресите, които виждате в секцията Referring Page в URL Inspection Tool не са толкова важни. Той допълни, че това е по-скоро техническо и цели да покаже кой или кои URL адрес(и) Google първо е открил на съответната страница.

Google и алгоритъма за пирати (DMCA)

През месец февруари тази година Google изпрати документ до Службата за авторско право на САЩ. В него описва как актуализацията на Google за DMCA, известна като “пиратска актуализация” е била засилена чрез:

  • улавяне на схеми за редиректи
  • сайт , засегнат от това понижение, отбелязва средно около 89% спад на трафика при търсене в Google

В част от писмото включва следното:

Понижаване на уебсайтове, които получават голям брой известия. Разработихме “сигнал за понижаване” за търсачката на Google, който прави така, че сайтовете, за които сме получили най-голям брой валидни уведомления за премахване, да се появяват максимално назад в резултатите от търсенето. Освен това направихме по-трудно за сайтовете, нарушаващи правата, да избегнат понижаването, чрез пренасочване хората към нов домейн. И на последно място добавихме флаг “все още в кината/преиздаване” за DMCA известия, включващи този тип категория съдържание, за да подобрим сигнала за понижаване на класирането. Когато даден сайт е понижен, трафикът, който получава при търсене в Google, спада с 89%.

Актуализацията на Google Page Experience за десктоп е вече налице

Google поетапно започна да пуска десктоп версията на Google Page Experience. Тази актуализация стартира през месец февруари и се очертава да продължи до края на март тази година.

За десктоп версията ще са валидни същите фактори с изключение на Mobile Friendliness. Припомняме, че актуализацията за мобилни устройства беше пусната между май и юни 2021 година.

При нея не се наблюдаваха големи промени от гледна точка на класиране в резултатите от търсене, направено от мобилни устройства. Именно затова не се очаква да се наблюдават значителни промени в класирането при търсене от настолни компютри.

А ето и пример с факторите, включени в новата актуализация на Page Experience:

факторите, включени в актуализацията на Page Experience

Разлика в скоростта на линковете в Google- абсолютни и относителни

Има ли разлика в скоростта при използване на абсолютни и относителни връзки и ако има, то това от значение ли е за Google? Именно такъв въпрос беше зададен в Twitter. В отговор John Mueller каза, че може да се тества с помощта на безплатните инструменти. Но той допълни, че не може да открие причина, поради която една връзка да е по-бърза от друга.

Туит на John Mueller относно скоростта на линковете в Google

Подобни статии