Обзор на Google – Ноември 2022

Google с ново ръководство за Google Search ranking systems
google recap november 22

Google с ново ръководство за Google Search ranking systems

Google публикува нов документ с името Google Search ranking systems. Това, което Danny Sullivan от Google каза, е, че вече създават тази централизирана страница, така че всеки създател да открива и научава повече за по-важните и значими системи. С нейна помощ Google ще съобщава как работят системите и кога ги актуализира.

Danny Sullivan написа, че от този момент Google ще бъде много по-внимателен в това как формулира своите документации, разграничавайки два термина, а именно “systems” и “updates”. Той допълни, че все още съществуват неща като “helpful content update” и “product reviews update”, но там където е възможно и релевантно, Google ще ги представя като актуализации на съответните системи, като например “helpful content system” и “product reviews system”.

 

Google: Сайтът ви не се нуждае от 200 000 думи, за да бъде авторитетен

В Twitter потребител написа публикация, в която казва, че един сайт трябва да има около 200 000 думи, за да се счита за авторитетен от Google. В отговор John Mueller от Google отрече това да е вярно. Той написа: “Не знам кой е измислил това число от 200 000 думи, но определено не е Google”.

Отново напомняме, че ключът е да създавате качествено съдържание. По-добре да е по-кратко, но да дава стойност на потребителите. Със сигурност така нареченото “thin content” не е добра практика. Затова е важно да се фокусирате върху качеството и експертизата.

 

Google за обхождането и верифицирането на сайт в Google Search Console

Въпрос към John Mueller от Google гласеше дали сайтовете, които са верифицирани с Google Search Console, се обхождат по-често и с приоритет.

В кратък отговор John каза, че обхождането и Google Search Console са независими едни от други. Това означава, че верифицирането в Search Console не е причина Google да обхожда сайта по-често.

 

Google: Създаването на съдържание по списъци с ключови думи с голям обем води до посредствено съдържание

John Mueller от Google каза, че това да се водите само по определен списък от ключови думи с голям обем, за да създавате съдържание на база тях, ще доведе до посредственост. Той посъветва, че е по-добре да се потърсят теми, по които имате опит и експертиза, липсва много полезна информация и вие можете да създадете такава.

Разбира се тук трябва да кажем, че анализът на ключови думи за вашия бизнес е важна стъпка при изготвянето на стратегия за създаване на съдържание. Наред с това включването на ключови думи и семантични фрази в съдържанието е също от значение. Но по-важното е, че те трябва да са релевантни и да отговарят на вашия бизнес, а не да ги използвате само защото имат голямо търсене.

 

John Mueller относно избора на ключови думи при създаване на съдържание

 

Google: Линковете може да не бъдат такъв фактор за класиране в бъдеще

В един от епизодите на подкаста Search Off The Record, записан от brightonSEO, John Mueller от Google сподели своето мнение, казвайки, че според него във времето линковете няма да бъдат толкова голям фактор и да оказват такава тежест при класирането при търсене в Google, колкото са сега.

 

Според Google размерът на шрифтовете на H1 и другите заглавия не е фактор за SEO

Със сигурност има собственици на сайтове и SEO специалисти, които си задават въпроса до колко важен е размерът на шрифта, който използват за H-структурата – H1, H2, H3 и т.н. и всъщност има ли значение от гледна точка на SEO.

Именно на този въпрос отговори John Mueller, заявявайки, че що се отнася до оптимизация на даден сайт и класирането му, размерът на шрифта няма значение. От гледна точка на user experience, със сигурност подредено съдържание, включващо H-заглавия като подтеми е от съществено значение.

 

Google относно съдържание, създадено чрез изкуствен интелект

Все по-актуална и все по-често дискутирана е темата за изкуствения интелект и по-конкретно това, че чрез него може да се генерира различно съдържание. Един от въпросите, които вълнува голяма част от SEO специалистите, е свързан с актуализациите за спам и полезно съдържание. Има твърдения, които гласят, че съдържанието, създадено чрез изкуствен интелект е насочено от Google.

В отговор, Danny Sullivan от Google отново сподели, че не се отнася до това дали съдържанието е написано от човек или изкуствен интелект, а по-скоро дали това съдържание е полезно за потребителите.

Той допълни, че именно съдържанието, което е написано от хора за други хора, е това, което го прави да бъде полезно и да звучи добре. Всичко това за пореден път доказва, че за Google най-важно е да предоставяте детайлна и полезна информация на вашите потребители.

Освен това, допълни, че много рядко може да се види съдържание, което е генерирано от изкуствен интелект, да звучи така, сякаш е написано от човек. Това означава, че винаги ще има нужда от човешка намеса, за да е полезно.

 

Пренаписването на заглавията не е признак за проблем с качеството на сайта

John Mueller от Google заяви, че ако Google реши да пренапише заглавията на определени страници от вашия сайт, не означава, че това е сигнал за лошо качество на страницата.

А това негово изказване бе породено от въпрос, отправен към него, в който Lily Ray попита дали пренаписването на голяма част от заглавията в нашия сайт от Google е признак за потенциален проблем с качеството на съответния сайт. В отговор John каза, че не смята, че това са сигнали за качеството.

 

John Mueller относно пренаписването на заглавия от Google

 

Google съветва да се фокусирате върху по-големите SEO проблеми

Много често се наблюдава как SEO специалисти се фокусират върху по-малките проблеми и поради една или друга причина игнорират по-големите. Всъщност е от изключителна важност да се фокусираме върху по-големите проблеми в нашия сайт, които засягат голяма част от страниците.

Именно това сподели и John Mueller в Mastodon, съветвайки ни, че ако можем само една грешка да коригираме, то трябва да се насочим към по-големите, които оказват влияние върху целия сайт и върху всички страници, които са засегнати.

John Mueller съветва фокусът да е върху по-големи SEO проблеми

 

Google актуализира помощната си документация за създаване на линкове, които могат да се обхождат

През месец ноември Google обнови своята документация за линкове, които могат да бъдат обходени от ботовете на Google. Това, което допълни, е, че линковете, при които се използва JavaScript, за да бъдат добавени динамично в страницата, също могат да бъдат обходени от Google.

актуализация на документация за crawlable links

 

Google може да предава PageRank на страници, които са с редирект от HTTP към HTTPS URL-и

На въпрос дали Google може да предава PageRank от незащитени HTTP страници към HTTPS страници, когато има подходящ 301 редирект, John Mueller отговори, че това на практика е канонизация.

 

Ако имате добри категорийни страници, те не се нуждаят от индексиране на резултатите от вътрешно търсене

На въпрос в Twitter John Mueller каза, че категорийни страници, които се представят добре, не бива да бъдат индексирани резултатите от вътрешно търсене. Той добави, че е важно да се погрижите за това, тъй като може да се окажете с неподходящи индексирани страници, които да окажат влияние върху представянето на целия сайт.

 

Според Google hreflang таговете не е необходимо да бъдат подредени йерархично

След като потребител в Twitter отправи въпрос към John Mueller относно това дали hreflang таговете е необходимо да бъдат подредени йерархично, John Mueller отново потвърди, че не е необходимо и няма никакво значение.

 

Google препоръчва използването на точка вместо запетая при използването на десетични числа в отзивите

Още една актуализация, която Google направи през месец ноември, е свързана с документацията за review snippet structured data. В нея Google ни съветва да използваме точка вместо запетая като разделител, когато използваме десетични числа в отзивите.

Ето и един от примерите в документацията:

Използвайте точка вместо запетая при десетични числа

Google: Добавяйте кръстосани линкове, когато е релевантно

Добра практика е, когато създавате кръстосани линкове между страници във вашия сайт, но в тази връзка John Mueller каза, че това има смисъл, когато е релевантно и е в контекста на съдържанието.

Ако водите потребителите от една страница в друга, която по никакъв начин не е свързана с тази, в която до този момент те са били, може само да ги обърка и да остави неприятно усещане в тях. А когато обърквате потребителите, то със сигурност това ще е объркващо и за търсачките.

 

Google добави нов раздел с нови функции в Google Search Console

През месец ноември Google съобщи, че добавя нов раздел в Google Search Console, носещ името “Shopping”. От него имате бърз достъп до създаването на профил в Merchant Center, както и достъп до product snippets, merchant listings и Shopping tab listings. Това е удобство за търговците, които използва Merchant Center, а единственото, което се изисква от тях, е да поддържат актуални структурирани данни за продуктите.

 

Пренасочването на нерелевантна страница няма да окаже негативно влияние върху релевантността на целевата страница

Въпрос, отправен към John Mueller, питаше дали пренасочването на нерелевантна страница ще намали релевантността на страницата, към която се пренасочва, т.е. целевата страница и дали това оказва негативно влияние върху класирането на тази страница при търсене в Google. В отговор John каза, че едва ли това би довело до негативен ефект.

 

Google актуализира документацията си за meta тагове и атрибути, които Google поддържа

Google направи малка актуализация в своята помощна документация за meta тагове и атрибути, добавяйки два тага, които Google не поддържа. Това са meta keywords tag и HTML tag lang атрибутите.

Ето и какво описва в нея:

актуализация на meta тагове и атрибути

Кога да използвате subdomain?

John Mueller от Google сподели мнение относно това кога би използвал subdomain и кога основния, а коментарът дойде след като му бе отправен въпрос относно това кога и как да публикуваме съдържание и дали ако се публикува именно в subdomain ще помогне за по-доброто класиране.

В отговор John каза, че за него всичко зависи от това каква е целта на subdomain-а и какво точно искате да направите. Той допълни, че ако искате да добавите съдържание, което е тясно свързано с основния сайт, то по-добре го сложете именно в него. Но ако целта е да се създава съдържание, което може да съществува самостоятелно, използването на subdomain би било подходящ избор.

 

Google добави нова политика за спам

През месец ноември Google обяви добавянето на нова политика за спам, която се казва Policy Circumvention. Google сподели, че ако се опитвате да заобикаляте политиката за спам на Google или политиката за съдържание за Google Search, включително заобикаляне на ограниченията или намиране на нерегламентирани начини за разпространение на съдържание, което е било премахнато, можете да бъдете наказани от Google.

 

Google Key Moments SeekToAction structured data вече се поддържа на 12 езика

Google вече поддържа SeekToAction markup за видеата, които имате на вашия сайт, като сподели и кои са 12-те езика, на които поддържа структурираните данни, а именно английски, испански, португалски, италиански, френски, немски, китайски, японски, корейски, турски, холандски и руски.

 

Не съществува оценка за SEO съответствие от Google

Именно това заяви Danny Sullivan от Google, споделяйки в Mastodon, че няма нещо като оценка за SEO съответствие, която Google да поставя. Вместо това той каза, че е необходимо да се фокусирате върху техническите грешки във вашия сайт, да избягвате спама и да създавате полезно съдържание, следвайки добрите практики на Google.

 

HTTP/3 е малко вероятно да допринесе за по-доброто класиране на вашия сайт

В един от ноемврийските епизоди на Google SEO office-hours John Mueller сподели, че едва ли използването на HTTP/3 за вашия сървър ще окаже някакво влияние върху класирането на вашия сайт при търсене в Google и като цяло от гледна точка на SEO. Той допълни, че на този етап Google не използва HTTP/3 като фактор за класиране на даден сайт.

 

Google: Използваме алгоритми, с които откриваме плагиатствано съдържание и изменено с помощта на AI

Duy Nguyen от Google потвърди, че Google използва алгоритми, с които може да открива сайтове, които плагиатстват съдържание и го изменят с помощта на изкуствения интелект. Той допълни, че при откриването на такива сайтове Google взема мерки за тяхното понижаване при класиране в Google Search.

Както споделихме по-горе, темата за изкуствения интелект и неговото използване става все по-интересна и вълнуваща в SEO света, но и не само, така че очакваме дискусиите и новостите около това да се увеличават.

 

Backlinks не оказват толкова голямо влияние върху класирането на вашия сайт

Завършваме ноемврийския обзор с още една тема, за която споделихме по-горе. Duy Nguyen от Google сподели, че днес backlinks не са толкова значим сигнал при класирането в Google Search и не оказва толкова голямо влияние на вашия сайт.

Подобни статии