Serpact изнесе презентация на Google Dance Zurich 2018

Yariv Adan /Group Product Manager - Google Assistant/
serpact-google-2018

Както писахме по-рано, фирма Serpact кандидатства и беше одобрена да присъства на събитието Google Dance 2018, организирано и проведено от Google Inc. на 21-ви септември в централата на световната търсеща машина в Цюрих, Швейцария.

Освен полезната програма с лекции на инженери от екипа на Google, в програмата бяха включени и теми от специалисти в областта на дигиталният маркетинг и в частност SEO.

За наша радост беше одобрена и темата на колегата ни от Serpact – Дидо Григоров, а именно: „403% more organic visitors in 12 months with the right site architecture„. За първи път българска фирма участва с презентация на събитие на Гугъл. Това е признание и пробив както за агенция Serpact, така и за дигиталните маркетолози в България като цяло.

Пристигайки в Google Office Zurich вълнението ни беше голямо – предстоеше да посетим централата на Гугъл, да видим Джон Мюлер и да разговаряме с инженери от интернет-гиганта.

Винаги е било страхотно да видиш логото на Гугъл на живо, емблемата на компанията, която променя бизнеси и животи, която обработва огромна информация и всички ние използваме ежедневно.

 

Google Office Zurich
Google Office Zurich

 

На вратата ни посреща Джон, усмихнат и приветлив, човекът-хенгаут, който неуморно разяснява  и говори онлайн как работи алгоритъмът на Гугъл, как да оптимизираме качествено и професионално своите сайтове.

 

Екипът на Серпакт с Джон Мюлер от Гугъл
Екипът на Серпакт с Джон Мюлер от Гугъл

 

Раздават ни фанелки и се преместваме  в залата, където ще протекат лекциите. Има много други специалисти, завързваме познанства, дори откриваме един-двама българи, живеещи и работещи в чужбина.

 

Yariv Adan /Group Product Manager – Google Assistant/

Ярив просто ни зашемети с примери и нова информация за Google Voice, Google Assistant и Google Voice Shopping. Той в реално време, чрез телефона си, ни показа как се води разговор с Google Assistant и този разговор протича логично и следва смисъла, подобно на човешки разговор.

 

 Google Assistant

 

Ярив ни показа и как могат да се поръчват цветя чрез глас през Assistant и да се разговаря с Гугъл за избор на получател, телефон и  адрес на доставка. Това е все още нова функция, но навлизането и основно  предстои. Като извод, инженерът от Гугъл обясни, че гласовото търсене обединява разпознаване на глас, разбирането на контекст, разбирането на потребителското намерение, персонализация и други. И зад всичко това стои AI /Artificial Intelligence/.

 

Rнженерът от Гугъл обясни, че гласовото търсене обединява разпознаване на глас, разбирането на контекст, разбирането на потребителското намерение, персонализация и други.

Myriam Jessier – Digital Strategist

Мириам говори за своята кариера като SEO, за важността да пазиш сайта си сигурен и устойчив на хакване.Тя спомена и за трудностите с клиенти, които са безотговорни към сайта си, поддръжката и обновяването на съдържанието му. Мириам разгледа и важността да познавате аудиторията си и да отговаряте на нуждите й чрез съдържанието на сайта си.

 

 Мириам разгледа и важността да познавате аудиторията си и да отговаряте на нуждите й чрез съдържанието на сайта си.

 

Mirko Eberlein – Senior Software Engineer /WebGate/

Мирко направи обзор и припомни SEO като път на развитие и прогрес на методите, алгоритъм, ъпдейти, техники и новости. Той говори за Onpage SEO, Structured Data, AMP и Voice Search.

Na’ama Zohary – Software Engineer – Search Console

Наама като Гугъл инженер, работещ по Google Search Console, ни разкри новостите в бившето Google Webmasters Tools. Някои от тях са, че можете да тествате вашият сайт или части от него за технически грешки, да ги отстранявате  и да ги тествате в реално време чрез Search Console дали са отстранени и дали Гугъл вече ги вижда като коригирани. Този анализ отнема на Гугъл до 30 секунди за 100 Urls.

След това започнаха така наречените Lightning Talks на лектори, одобрени от Гугъл да говорят в допълнителен панел с презентации за добри практики и случаи с реални проекти.

Сред няколкото презентации ще споменем тази на колегата ни от Серпакт Дидо Григоров.

Dido Grigorov /Serpact, Head of SEO/:
403% more organic visitors in 12 months with the right site architecture

Дидо Григоров /Serpact, Head of SEO/: "403% more organic visitors in 12 months with the right site architecture"
Дидо Григоров /Serpact, Head of SEO/: „403% more organic visitors in 12 months with the right site architecture“

 

Дидо описа реален случай с клиент, чийто сайт е имал нисък трафик и лоша структура. След намесата на SEO агенция Serpact се извършва стратегия за съдържанието и URL структура, отговаряща на контента. След анализ и тестове се подобрява и UX, за да може сайтът да е удобен за навигиране от потребителите.

 

Представяне на Дидо Григоров на аудиторията на Google Dance Zurich 2018
Представяне на Дидо Григоров на аудиторията на Google Dance Zurich 2018

 

Работата отнема месеци, но крайният ефект е  повишаване на трафика четворно, много клиенти и  доволен собственик на сайта.

Никола Минков от Серпакт разговаря с Джон Мюлер от Гугъл
Никола Минков от Серпакт разговаря с Джон Мюлер от Гугъл

 

След всички лекции имахме възможност да задаваме много въпроси на Джон Мюлер, а се появи и Гари Айлс, също от Гугъл  и удивлението ни е двойно.

 

Задаваме въпроси на Гари от Гугъл
Задаваме въпроси на Гари от Гугъл

 

Тръгваме си с удовлетворение и радост, че сме научили много нови неща, видяли сме важните хора от Гугъл на живо и сме участвали равностойно на световно събитие.
Очаквайте  и скоро новини и съвместни събития на Serpact и Google 🙂

Подобни статии